Десетки зрители в залата (поради ограниченията, въведени заради пандемията от коронавирус) и многобройни фенове от Белгия, Италия, Германия, Финландия (онлайн) проследиха първия за 2020 г. концерт у нас на световноизвестния хор „Мистерията на българските гласове“. Замислена като Великденски концерт и отлагана неколкократно заради пандемията, социалната изолация и мерките за борба с вируса, първата среща на състава с родните почитатели на творчеството им за тази година се състоя като два едночасови концерта по случай Деня на народните будители.

Усложнената в последно време епидемична обстановка не попречи на ентусиастите да подкрепят любимия женски ансамбъл с присъствие в столичната зала. Благодарение на съвременните технологии, концертът беше излъчен и онлайн, тенденция която пандемията започна да налага в световен мащаб.
Силно впечатление направи 26-годишният музикант от Белград Андрия Хаджич, който бе пропътувал разстоянието до София с обществен транспорт, бе преминал пеша границата между България и Сърбия, за да изгледа и двата концерта. „Всяка минута от чутото и видяното си заслужаваше усилието – сподели младежът. – Радвах се, плаках и изпитах трудно описуема смесица от чувства. Вашите певици са невероятни, трябва да се гордеете с тях!“, каза той. Младежът държеше лично да поздрави всяка от изпълнителките и диригента на хора проф. Дора Христова.

Мнението на Хаджич споделят многобройни зрители в няколко европейски държави, които видяха случващото се в софийския Сити Марк Арт Център благодарение на прякото излъчване в платформата Patreon. „Чувствам се благословен, че можах да стана свидетел на концерта – макар и непряко, а посредством живото предаване. Внесохте слънце в тази мрачна и дъждовна ноемврийска вечер“ – написа фен от Германия. „Прекрасен концерт! Много ви благодаря и поздрави от Италия“, допълни друг зрител. „Поздравления на всички за тези красиви изпълнения. Те носят много доброта в толкова обърканото ни време“, според почитател от Белгия.

Зрителите оцениха съдържанието на програмата, която включваше, както заглавия от последния албум на състава „БууЧииМиш“ на композитора Петър Дундаков, така и класики като „Море зажени се Гюро“ и „Дилмано, дилберо“ на Красимир Кюркчийски, композиции на Петър Льондев, Стефан Драгостинов, Георги Андреев, Николай Кауфман. Особен интерес и възторзи предизвикаха автентичните сола, дуети, триа и дори нонета „Я изгрей слънце“ на Атанас Илиев. Много топло и въодушевено публиката прие появата на младото попълнение в хора – деветте изпълнителки от Международната вокална академия „Мистерията на българските гласове“.

След нестихващите аплаузи ансамбълът изпълни на бис превърналата се в хит в редица дискотеки в много държави композиция на Петър Льондев „Ерген деда“.
Концертът на „Мистерията на българските гласове“ ще е достъпен онлайн в България и в чужбина на страницата на хора в Patreon до 23:59 часа на 3.11.2020 г. 

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…