Легендите от група "Ахат" подаряват свой концерт на пловдивчани. Събитието ще се проведе на 15 юли на сцената на Младежки хълм с вход свободен. Началото е от 20:00 часа.

 

АХАТ е българска рок-група, създадена през есента на 1986 г. Първата им документирана изява пред публика е на 22 декември същата година. След няколко участия на фестивали, АХАТ са избрани за подгряваща група на юбилейното турне на ЩУРЦИТЕ. Това дава мощен импулс за развитието на младата банда.

 

През 1988 г. АХАТ записват песента "Черната овца", която и до днес остава една от най-ярките емблеми на българския хеви метъл. През лятото на следващата година групата издава дебютният си албум “Походът”.

 

В началото на 90-те решават да опитат късмета си в Холандия. Там участват в конкурс на Yamaha, като за целта правят английски варианти на някои от песните си. Класирани са на пето място (от около 500 участници), но са дисквалифицирани защото конкурса е само за групи от Бенелюкс. За съжаление, след това групата се разпада.

 

След няколко годишна пауза, през 1998 г., групата се събира отново, за да открият софийските концерти на легендарните Deep Rurple. Групата вече е с променен състав - основният композитор и китарист Божидар Главев изоставя рока и намира хармония в религията. След това заминават за Америка за записи на следващия си студиен проект.

 

През 2003 г. преиздават “Походът” на CD. На 14 юни 2003 г. АХАТ свирят пред над 10 000 души на стадион Академик, където подгряват публиката за Whitesnake. Но голямото им завръщане всъщност е през лятото на 2003, когато тръгват на голямо национално турне за пръв път от 1991 г. насам. Концертите от него са издадени като документален DVD филм.

 

На 19 май 2004 г. албумът “Made in USA” вече е официално на пазара, във формат на мултимедиен компактдиск, касета, видеокасета и DVD. През 2004 г. АХАТ участват заедно с КОНТРОЛ и ЩУРЦИТЕ в Golden BG Rock Tour – мащабна национална обиколка, която преминава през шестнадесет големи български града.

 

През 2005-та групата свири заедно с Black Sabbath пред над 15 000 зрители. В последният ден на 2006-та година, по повод присъединяването на България към Европейският Съюз, АХАТ имат съвместен концерт с Dio.

 

През 2017 г. живеещите в България членове на групата предприемат юбилейно турне из страната с гост-музиканти от ANALGIN и специален гост Joe Lynn Turner. През есента на 2018 г. АХАТ отбелязват 30 годишнината от излизането на "Походът" с голям концерт в Зала 1 на НДК.

 

Изявата на групата е част от проект "АХАТ-Еволюция", който се реализира с финансовата подкрепата на "Едногодишна програма за подкрепа на частни професионални организации в областта на изкуствата 2020" на Национален фонд "Култура".

 

Концертът в Пловдив се осъществява и с подкрепата на община Пловдив и е безплатен за пловдивчани и гостите на града. 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…