Спектакъл по любимата приказка на Андерсен „Малката русалка“ ще изнесат възпитаници от НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства и Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование в Пловдив. 

За спектакъла децата и младежите няколко месеца провеждаха репетиции с професионални преподаватели и режисьори, демонстрирали пред подрастващите тайни на сценично поведение. По време на творческите работилници подрастващи от 4 до 20 години със специални образователни потребности се подготвяха заедно със свои връстници от арт училищата в града.

За театралното представление децата  изработваха сценични костюми, рисуваха декорите, обучаваха се да правят артистичен грим, влизаха в ролите на героите от Андерсеновата приказка, адаптирана от директора на Ресурсния център д-р Катя Стоилова.

Докато част от децата работиха по създаването на спектакъла, в мобилното ателие по приложно изкуство към УМБАЛ „Свети Георги“ течеше сериозен творчески процес. Там пациентите от Детската клиника подготвяха поканите за представлението. Ръководител на заниманията бе художникът Ивелина Петрова, която е и арт терапевт в болничното заведение.

След първата артистична изява на сцената на Националната гимназия за сценични кадри,  децата се чувстват още по-уверени. Всеки откри актьора в себе си и голяма любов лъха от сцената. Щастлива съм, че с огромно желание очакват следващите две излизания на сцената – в Асеновград и в Медицински университет – Пловдив. Режисьорът Димитър Атанасов - Шърата е прекрасен професионалист и дава изключително голямо спокойствие, провокира артистичния потенциал на всеки един участник. Благодаря за професионализма на всички преподаватели и участници в „Заедно творим“ от Гимназията за сценични кадри, както и на психолозите и педагозите от Ресурсен център – Пловдив“, сподели организаторът на инициативата Ели Шопова. 

Детският спектакъл ще бъде представен на 21 септември 2023 г. от 15 часа в залата на Градската библиотека в Асеновград. Отново там ще бъде открита и изложба на изработените с много любов картини и апликации от малки пациенти на Детска клиника към УМБАЛ „Св. Георги“, както и на деца със специални образователни потребности. „Малката русалка“ ще може да бъде видяна и на 29 септември 2023 г. от 17 часа в Медицински университет – Пловдив.

Постановката се осъществява от Национално сдружение партньорство и единство, Община Пловдив, НУМТИ „Добрин Петков”, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Медицински университет – Пловдив, Регионален център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование – Пловдив и Детска клиника към УМБАЛ „Свети Георги“ и се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Автор: Екатерина Кючукова

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…