Водещото специализирано издание за музикална критика OPERNWELT публикува обширен материал за фестивала Opera Open в града под тепетата и премиерния спектакъл "Милосърдието на Тит".

Споделяме части от статията:

"Фестивалът в българския град Пловдив намира отзвук сред всички поколения.
В Пловдив думата „култура“ има много лица. Жителите са горди, че живеят в най-стария град на Европа – първите останки датират от преди шест хилядолетия. Източноправославни християни, евреи, мюсюлмани и католици са съжителствали дълго време предимно мирно; през XIX век тук е учредено първото българско издателство. През 2019 г. - както е известно – град Пловдив бе европейска столица на културата. За успешната кандидатура тогава не малко допринесе и тукашната опера, която през лятото изнася концерти в прекрасно съхранен римски амфитеатър...

Името "Opera Open“, пояснява Драгомир Йосифов – диригент на хора, е едва на възрастта, на която е и актуалният отговорен екип на операта: двамата главни диригенти - Диан Чобанов и Лучано ди Мартино, както и художественият директор – Нина Найденова. Те поемат ръководството в края на 2013 г. и преустройват основания още преди 35 години „Вердиев фестивал“ на Античния театър. Целта е отворено планиране на програмата, международна насоченост, привличане на нови слоеве публика.

В днешно време през двата летни месеца на фестивала към представленията се стичат гости от всички поколения. В публиката се чуват множество езици, вижда се елегантно вечерно облекло, също както и тениски. Найденова е значително горда с това: „Ние сме най-старият град в Европа, а с нашите 50 000 студенти – до известна степен и най-младият. И това може да се види, когато вечер погледнеш в публиката, независимо дали по време на опера, концерт, джаз или мюзикъл...

В програмата е включена премиерата на „Милосърдието на Тит“ от Моцарт. Художникът на постановката Юлиян Табаков е поръчал изграждането на сцена, подходяща за летни фестивали, която включва Амфитеатъра като оригинално място на действието – едно решение, което чувствително благоприятства прецизната режисура на Немирова. Императорът Тит не може да се справи с множеството заговори против него, а още повече и с въпроса кого може да облече в булчинската рокля, която носи като лайтмотив. Блестящият си център представлението намира в сензационната игра и пеене на Рей Шене.

Неговото изграждане на фигурата на Сесто е истинско събитие - с изцяло стопляща сърцевина на гласа и виртуозни преходи в цялата теситура на контратенора.

Диригентът Диан Чобанов ръководи оркестъра си ясно, моделира изразително парландо, както и фино очертани линии на дървените духови инструменти...

Новият слоган на институцията „Операта е тук!“ се изпълни за Амфитеатъра, също както и през останалите месеци на многобройните импровизирани места за представления в града.

За двойния юбилей на столицата на културата можем да пожелаем само Операта ѝ най-сетне да се сдобие със собствена сграда."

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…