С наближаването на коледните празници Опера Пловдив ще зарадва зрителите с премиера на „Лешникотрошачката“ от Чайковски. Класическото балетно заглавие ще бъде представено на пловдивска сцена за първи път в своята цялост в две действия с оркестър и хор. Хореограф на спектакъла е Боряна Сечанова, а диригент е маестро Диан Чобанов. Приказният свят от историята на Хофман е пресъздаден от сценографа Салваторе Лийстро и художника на костюмите Яна Дворецка. Премиерата е на 21 октомври от 18 часа.

 

За Боряна Сечанова това е четвърта постановка на „Лешникотрошачката“, но за първи път представя цялата версия с оркестър. Хореографията е фюжън от класически балет на палци и неокласика в танците на механичните играчки, защото самата история предполага подобно преплитане на стиловете. Боряна Сечанова разчита философията в историята, вдъхновена от въображението на децата, като извежда идеята, че те се нуждаят повече от вниманието на родителите, отколкото от механични играчки за подарък. За нея героите в приказката не се делят на добри и лоши, черни и бели. Всички те са цветни в детските сънища и носят разнообразни черти в себе си – като грозният лешникотрошач, който оживява и се преобразява в красив принц.  За работата си с обновената международна балетна трупа на Опера Пловдив хореографът споделя:. „Всички участници са страшно млади, което е прекрасно! Това е един спектакъл за младите танцьори.“
За маестро Диан Чобанов е дългогодишна мечта „Лешникотрошачката“ да бъде поставена с голям оркестър в Опера Пловдив. Той е тясно свързан със заглавието, което е дирижирал над 500 пъти в различни театри в Европа, където е традиция семействата да посещават балетното заглавие за Коледа. Музикалният директор на Опера Пловдив коментира, че Чайковски е изключителен мелодик и затова произведението звучи леко, но всъщност изпълнението му е предизвикателство за оркестъра, защото по дължина и по трудност би могло да се сравни с две и половина симфонии на композитора. Концертмайстор е Виеслав Новак.

 

Италианският сценограф Салваторе Лийстро създава истинска коледна приказка със светещи витрини и празнична елха като оставя балетната сцена свободна за хореографията. Костюмите на Яна Дворецка създават карнавално усещане, но технологично са подчинени на движението. Те съчетават фантазни елементи с нотка съвременност и голямо отношение към детайла.

 

В премиерните вечери ролята на Мари ще се изпълни от Ариса Мамба от Япония, а Лешникотрошачът принц е Лоренцо Кариеро от Италия. В останалите роли ще видим Диан Райчев, Амедео Джунта, Александра Савова, Антонио Росас, Елена Кучкова, Аполин Лажоа, Златомир Колев, Маю Бепу, Соичиро Катано и др. Ръководител на трупата е Мариана Крънчева, а репетитор е Петя Димова.

Балетът „Лешникотрошачката“ е с продължителност два часа с антракт и е подходящ за цялото семейство. Билетите за премиерните дати са изчерпани.  Следващите представления са на 17ти ноември, 2ри и 23ти декември. Билети се продават на касата на Операта, мрежата на Ивентим, онлайн на eventim.bg и grabo.bg

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…