Пловдивският театър постигна нещо, с което малко трупи у нас могат да се похвалят. Спектакълът „Дебелянов и ангелите” има рекордните шест номинации в най-престижните категории за наградите „Аскеер”. Представлението е отличено в разделите „Съвременна българска драматургия” за Александър Секулов, „Режисура” за Диана Добрева, „Най-добро представление”,„Поддържаща мъжка роля” за Добрин Досев, Симеон Алексиев, Алексей Кожухаров, Ивайло Христов, Красимир Василев, Димитър Банчев, Венелин Методиев, Никола Орешков, Тодор Дърлянов, Троян Гогов, Стилиян Стоянов, Петър Тосков, „Дебют” за Ненчо Костов и „Сценография” за Мира Каланова. В новата история на българския театър едва ли има спектакъл, който е номиниран за приза в цели шест раздела. Наградите „Аскеер“ ще бъдат връчени на 24 май от Театър Българска армия.

 

Всъщност тези номинации, надяваме се и награди в последствие, са видимият резултат от огромните усилия на Пловдивския драматичен театър в последните години. Резултат, който трябва да бъде осъзнат от пловдивската публика. Осмислен. Коментиран. Споделян. Този резултат и всичките процеси, които започнаха в Драмата- първо „Възвишение”, после „Сестри Палавееви”, след това „Вълци” и „Дебелянов и ангелите”, а сега и черешката- „Одисей”, всъщност са победите на Пловдив в културен план. Триумф на духа на града. Това е Европейската столица на културата.

 

Ходете на театър в Европейска столица на културата, хубаво е!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…