Print this page

 

 

Одисей и Медея са сред отличените спектакли

 

Най-много награди "Икар" за 2020 година получиха проекти, създадени в Пловдив, когато градът ни бе Европейска столица на културата.

 

Специалната награда получи актрисата Снежина Петрова за проекта "Медея", а Икар с Икар за майсторско техническо осъществяване е отличен "Одисей" на Драматичен театър – Пловдив, по Омир от Александър Секулов и режисьорката Диана Добрева.

 

Отличията бяха присъдени на специална церемония, без публика, в Народния театър "Иван Вазов" снощи. Организатор на наградите е Съюзът на артистите в България.

 

Наградата за най-добър спектакъл е за "Празникът" от Томас Винтерберг, Могенс Руков, Бо Ерхард Хансен на режисьора Явор Гърдев в Малък градски театър "Зад канала".

 

За режисура "Икар" получава Стайко Мурджев за "Слава".

 

За водеща мъжка роля е отличен Йордан Ръсин - за Андрей в "За едно явление от електричеството" по Антон Чехов (реж. Стилиян Петров, театър "Възраждане"), а за водеща женска роля - Елена Димитрова за "Как е" по Самюел Бекет (театрална работилница "Сфумато").

 

При поддържащите роли статуетките отиват при Димитър Банчев за Козме в "Слава" от Питър Куилтър (реж. Стайко Мурджев, Драматичен театър - Пловдив) и Станка Калчева за Чийта Бий в "Най-бързият часовник във вселената" от Филип Ридли (реж. Стайко Мурджев, "Театър 199").

 

За дебют са отличени актьорите от спектакъла "Косвени щети", създаден по книгата "Войната не е с лице на жена" от Светлана Алексиевич (реж. Максима Боева, театър "Азарян", НДК)

 

Най-добрата сценография, според САБ, е на Мариета Голомехова за "Последният човек" по Джордж Оруел (реж. Веселка Кунчева, Държавен куклен театър - Стара Загора).

 

"Икар" да авторска музика отива при Михаил Шишков-син за "За едно явление от електричеството".

 

Наградата за драматургичен текст отива при "13 преображения" от Боян Папазов, а за критика - при Асен Терзиев за "Драмата и английският романтизъм - Уърдзуърт, Колридж, Байрон, Шели".

 

За постижение в кукленото изкуство е отличен Милен Апостолов за музиката в "Меко казано" от Валери Петров (Държавен куклен театър - Стара Загора) и в "Хартиени истории" (театър "Корсар").

 

За най-добър куклен спектакъл е обявен "Пинокио" по Карло Колоди (реж. Тодор Вълов, Държавен куклен театър - Русе).

 

Нина Петровска получава "Икар" за постижения в областта на хореографията, а Стефан А. Щерев за "Нонумент", продукция на "Информбюро" и Музея на хумора и сатирата в Габрово.

 

За дублаж са отличени Ася Братанова за Конча и Монахинята в "Щурите съседи" и Станислав Димитров за Дон Луис в "Шест сестри."

 

Раздадени са и още няколко предварително обявени награди.

 

Николай Балкански поучава "Икар" за постиженията му в областта на цирковото изкуство.

 

Специална награда за чест и достойнство получи режисьорът Никола Петков.

 

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…