Творбата "Спасение..." (бел. ред.: заглавна снимка) на дванадесетокласничката Надежда Боянова от НХГ "Цанко Лавренов" - Пловдив е отличен с Първа награда на Министерство на културата III-тия Национален конкурс „Плакат – Костадин Отонов”. През уикенда в залите на Балабановата къща, ул. „Константин Стоилов” 57 в Стария град бе подредена експозиция с всички конкурсни плакати. Тя ще може да бъде видяна на място до 30.12.2020 г., съобщиха организаторите на събитието от Художествената гимназия. Изложбата е под патронажа на Министерство на външните работи на Република България и се осъществява с финансовата подкрепа на Община Пловдив по проект „Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство”, Компонент 3. Гражданска активност.

 

Конкурсът се проведе дистанционно на два етапа на 18 и 19 юни 2020 г., а гласуването се реализира чрез специална онлайн система за оценяване в официалния сайт на НХГ "Цанко Лавренов". В селекцията участваха 59 плаката на ученици на възраст от 14 до 18 години (от 8 до 11 клас) от училищата по изкуствата към Министерство на културата.

Всички конкурсни творби бяха селектирани и гласувани от компетентно жури, в чийто състав участваха представители на: Министерство на външните работи на Република България, Министерство на културата на Република България, Областна администрация Пловдив, Община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив", както и преподаватели от Национална художествена академия, Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство, ВТУ "Св. св. Кирил и Методий", НХГ "Цанко Лавренов", НГПИ "Св. Лука", Национално училище за музикално и сценично изкуство-Бургас, Национална професионална гимназия по полиграфия и фотография, НХГ "Димитър Добрович" и утвърдени графични дизайнери.

 

Комисията присъди десет награди. Класираните на първо, второ и трето място ще получат стипендии при условията и по реда на Наредбата за осъществяване на закрила на деца с изявени дарби. Организаторите запазват правото си да дават и допълнителни награди.

Третото издание на конкурс "Плакат - Костадин Отонов" за училищата по изкуствата към Министерство на културата е посветено на отбелязването на 75 години от създаването на ООН и на 65 години от членството на България в организацията.

Плакатите са подредени спрямо реда, по който са класирани.

 

Първа награда на Министерство на културата
Надежда Боянова, НХГ "Цанко Лавренов"
Тема 6: Коронавирусът и светът утре

 

Втора награда на Министерство на културата
Никол Петрова, НГПИ "Св. Лука"
Тема 8: Земята е красива и без опаковка

 

Трета награда на Министерство на културата
Виктория Йорданова, НГПИ "Св. Лука"
Тема 7: Думите – балсам и отрова

 

Награда "Костадин Отонов"
Венцислав Нанов, НГПИ "Св. Лука"
Тема 7: Думите – балсам и отрова

 

Награда на Министерство на външните работи
Никол Петрова, НГПИ "Св. Лука"
Тема 1: Глобалното затопляне и изменението на климата – тук и сега

 

Награда на Областна администрация Пловдив
Надежда Боянова, НХГ "Цанко Лавренов"
Тема 7: Думите – балсам и отрова

 

Награда на Община Пловдив
Нина Врачева, НХГ "Цанко Лавренов"
Тема 1: Глобалното затопляне и изменението на климата – тук и сега

 

Поощрителна награда
Дара Трайчева, НГПИ "Св. Лука"
Тема 2: Градовете на бъдещето

 

Поощрителна награда
Виктория Илиева, НХГ "Цанко Лавренов"
Тема 4: 75 години ООН, 65 години България в ООН. Сега накъде?

 

Поощрителна награда
Виктория Илиева, НХГ "Цанко Лавренов"
Тема 6: Коронавирусът и светът утре

 

Виктория Илиева
Тема 1: Глобалното затопляне и изменението на климата – тук и сега

 

Надежда Боянова
Тема 1: Глобалното затопляне и изменението на климата – тук и сега

 

Мери Кадирова
Тема 5: Образованието като начин за постигане на устойчиво развитие

 

Първото събитие в град Пловдив беше изложба с плакатите от Конкурса върху оградата на НХГ "Цанко Лавренов". Експозицията беше показана в периода от 19 септември до 14 октомври 2020 г. и беше реализирана по проект "Младежки послания към света с езика на плакатното изкуство". Проектът получи одобрение и субсидия от Община Пловдив по Компонент 3. Гражданска активност. Основната идея на проекта е да бъдат показани конкурсните плакати на различни места в градската среда на Пловдив, с което обществеността да бъде запозната с нови гледни точки и съвременен визуален изказ, характерен за бъдещите художници.

В града беше организирана и втората експозиция с конкурсните плакати, които бяха изложени на оградата на НУМТИ "Добрин Петков" в периода от 15 октомври до 14 ноември 2020 г.

Изложбата ще има още две издания:

На 27 ноември 2020 г. всички плакати ще бъдат изложени в сградата на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев".От 7 декември 2020 г. пловдивчани и гости на града ще могат да разгледат двадесет конкурсни плаката в Цар-Симеоновата градина.

Цялата изложба може да видите виртуално в сайта на ГХГ "Цанко Лавренов" - ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…