Билетите за представлението, разказващо за грозните истини на тоталитарния български XX век са в продажба от днес

Спектакълът „Поразените“ от Теодора Димова на ДТ „Стоян Бъчваров“ – Варна ще гостува на сцената на Кукления театър в Пловдив в два поредни дни – 11 и 12 април 2023 г. от 19 часа. Спектакълът не се препоръчва за лица под 12 години!

 

Билети се продават от днес на касите на Кукления театър, каса МаскАРт в Дом на културата „Борис Христво“ и в мрежата на Ивентим.

 

Представлението е по романа „Поразените“ на Теодора Димова, като варианта за сцена е дело на Стоян Радев Ге.К. Романът е една разтърсваща творба от XXI век за грозните истини на тоталитарния български XX век. Памет за болката, която не прегаря и свидетелство за човечност сред жестокостта, романът на Теодора Димова не просто докосва, а нажежава сетивата. Не просто извежда от зоната на комфорт, а обвинява. Това обвинение, неназовано директно, но втъкано във всеки един ред, задава трудни въпроси. Към тези, които допуснаха в българската история съд, фалшифициран като „Народен“, както и към онези, които премълчаха, пренебрегнаха, забравиха. Защо оставихме тази пролука в миналото и в „паметта, която е може би най-важната, най-спасяващата способност на човека“, пита Теодора Димова.

 

„Поразените“ е носител на Национална награда за български роман на годината „13 века България“, Награда „ПЕРОТО“ в категория „Проза“. Спектакълът е удостоен с Награда ВАРНА 2021 за екипа на ДТ “Стоян Бъчваров“ за проникновен режисьорски прочит и забележителни актьорски превъплъщения в премиерната постановка на „Поразените“ по едноименния роман на Теодора Димова.

 

„Писах романа „Поразените“ дълго и мъчително, защото трябваше да се потопя заедно с героите в онази не толкова далечна епоха, която родителите ни бяха преживели, но се страхуваха да говорят за нея дори и с нас, децата си. Сега романът е адаптиран за първи път за сцена във Варна. Това е поклон на българския театър към паметта на предците ни, пред техните обезличени съдби. Единственото, което можем да направим за тях, е да помним, да знаем, да предаваме на другите поколения. Паметта е може би най-важната, най-спасяващата способност на човека.“ – Теодора Димова

 

„Историята, паралелът с деня, в който живеем, следите от миналото, които пренасяме, дори понякога без да го съзнаваме, белезите, които прехвърляме на тези след нас, макар и без да искаме… Раните, които остават по нас, в нас… Болките, които трябва да преодолеем… Ще имаме ли сили… Откъде ще ги намерим… Само поразените ли са поразени… Поразяват ли поразените… Докъде се простират пораженията… Кои са поразените? Тези ли, които намират смъртта? Или тези, които остават в живота за да преживеят униженията, болката, мизерията….“ – Стоян Радев

 

Спектакълът се реализира с финансовата подкрепа на Фонд „Култура“ на Община Варна.

 

Творчески екип:

 

„ПОРАЗЕНИТЕ“

 

от Теодора Димова

 

вариант за сцена Стоян Радев Ге.К.

 

режисьор Стоян Радев Ге.К.

 

композитор Калин Николов, номинация за АСКЕЕР 2021

 

вокали Деница Серафим

 

пиано Миглена Шишева

 

ас. режисьор Десислава Ангелова

 

звукооператор Делян Апостолов

 

плакат Славяна Иванова

 

фотограф Тони Перец / Калин Николов/ Росен Донев

 

трейлър – Affect Media

 

В ролите:

 

Райна – Веселина Михалкова

 

Екатерина – Даниела Викторова

 

Виктория – Петя Ангелова, Александра Майдавска

 

Александра – Полина Недкова

 

и гласовете на:

 

Константин Соколов – Ангел

 

Димитър Костадинов – Васа

 

Красимир Добрев – Йордан

 

Валентин Митев – Никола

 

Гергана Арнаудова – Кула

 

Николай Божков – Минà

 

Милена Кънева – Минка

 

Симеон Лютаков – Първи инспектор

 

Станислав Кондов – Втори инспектор

 

Биляна Стоева – Сия

 

Юлияна Чернева – Възпитателката

 

Стоян Радев – Михаил

 

Пламен Димитров – Първи критик

 

Ивайло Ивàнов -Втори критик

 

Валери Вълчев – Трети критик

 

Свилен Стоянов – Щерев

 

Теодора Михайлова – Теодора

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…