В Пловдив ще гостуват учениците от едно от най-старите училища за специално образование в Сърбия и бивша Югославия – Училище с общежитие за ученици с увреден слух и говор „11 Май“ гр. Ягодина, Сърбия.

През 1928 г. училището се премества от Земун в Ягодина в сградата на „Дом за деца“. Преместването от Земун е извършено от Миодраг Матич, който като единствен професионалист е назначен за управител на дома. Преди преместването той идва да подготви сградата за нанасяне на 11 май. Официалното откриване на дома е на 1 септември 1928 г. в присъствието на представители на държавните просветни власти и граждани.

Училището извършва следните дейности:

• подготвителна предучилищна програма и рехабилитация на ученици с увреждания в развитието

• основно образование с продължителност осем години – 4 класа от първи цикъл и 4 класа от втори цикъл на основно образование

• средно професионално образование за образователни профили: пекар, книговезец, дамски фризьор, цветар-градинар.

Програмата за учебно-възпитателна работа се осъществява в учебни групи от 6-12 ученици. Учителят внимателно следи интересите и мотивацията на децата в групата и насочва учениците в усвояването на знания, навици и умения. Свободните занимания имат свое специфично място и функция в процеса на възпитание и обучение и включват работа в различни секции, към които учениците избират според интересите си (театрален, художествен, творчески, спортен, фолклорен…).

 

Драматична секция

Дейностите на драматичната секция се състоят от поредица от семинари и подготовка на представления, които учениците представят в градове в Сърбия и в чужбина. За да се улесни по най-добрия начин развитието на творческите способности при отглеждането и обучението на ученици с увреждания, програмата за работа на драматичната секция се реализира чрез система от драматични игри и творческа драма.

Чрез драматичните игри се реализират игри за: концентрация, внимание и въображение, игри за освобождаване и култивиране на речта, игри в диалози – драматични игри, игри за освобождаване в пространството и движението.

Чрез творческата драма учениците се освобождават от срама, научават основни движения на сцената, упражняват реч и дикция и правят други упражнения, които служат да дадат предварителни знания на ученика, за да овладее поверената му роля по-добре, по-бързо и по-лесно.

Чрез драматичното творчество учениците развиват въображение, спонтанност, изобретателност, интелигентност, емоционалност и най-вече емпатия.

Съвместната работа на учениците създава по-добри и по-отворени взаимоотношения, развива солидарност, отговорност и самочувствие, умения за работа в екип, поемане и делегиране на лидерство – всичко това са важни лични и житейски компетенции.

В желанието си да предложат на учениците нови техники за театрално изразяване, като част от работата на секцията по драма, са нети професионалисти – драматични педагози от CEKOM (Център за творческо израстване и мултикултурно сътрудничество от Зренянин), които заедно с учениците, реализират драматични работилници, от които се раждат три големи театрални проекта.

Използвайки различни техники, педагозите създават условия учениците да развият съдържание и да оформят собствените си идеи чрез драматични ситуации.

 

Овластени от възприетите и практикувани техники на творческата драма, учениците започват да подготвят пиеси.

През изминалите години драматичната секция реализира няколко големи проекта: театралната постановка „Сама”, „Различно буден” и „Лифт”. Със спектакъла „Различно будни“ на международния балкански фестивал „Игри без маски – театър без дискриминация“ в Скопие спечелени две награди – наградата за най-добра актриса и наградата за специални ефекти. Театралната пиеса „Сама” на същия фестивал следващата година е обявена за най-добра пиеса –първо място и получава „Гран при”.

Пиесите „Различно буден” и „Сам” са предствени пред публика в Скопие, Битоля, Любляна и Триест.

Под егидата на Европейския съюз и Съвета на Европа са реализирани концерти в градове в цяла Сърбия (Белград, Велико Градище, Панчево, Пожаревац, Земун, Зренянин…)

 

На 4 април 2013 г. от 18.00 часа в Културен център „Тракарт“ ще бъде представена пиесата „Лифт“.

 

Вход свободен.

 

„Пиесата е създадена чрез творчески драматургичен процес, сякаш е авторска. Проектът се е родил от сътрудничеството на асоциацията CEKOM от Зренянин и училището. Пиесата „Лифт“ представя нуждата от подобрение, желанието просто да се раздвижим и да започнем да живеем по-нормален живот, живот, в който няма нездравословна конкуренция, отхвърляне, дискриминация (по всички възможни начини), тъга, стрес…“ Лифт“ може да ни отведе бързо и безболезнено и е достатъчно голям, за да се поберем всички в него.

Асансьорът е надежда и вяра в по-доброто утре. Когато се замислим как работи обществото, какви стандарти ни налага и как се отнасяме към него, за поведението и нуждите, които не се вписват в рамката, стигаме до прости изводи, че е много трудно да си „под критериите“. На всички, които не могат да прескачат препятствия или не искат, им се натоварват по-трудни задачи, става им по-трудно. И тогава човек потъва, от тонове тревоги и въпроси. И накрая питаме кой може да промени това статукво? Кой е този Лифт към едно по-добро и светло бъдеще? И си мислим, че всички сме отговорни, някои повече, други по-малко. Всички ние трябва да се запитаме и да започнем да променяме себе си и средата си от утре, защото чакането нещата да се случат просто така ще пропилее и малкото свобода, която ни остава.

Тази пиеса е нашата стъпка към промяната. Да привлече вниманието към важни проблеми. Затова ви каним да се присъедините към нашата искрена борба и така да подпомогнете желанието на малките да правят велики неща.“

На 9-ия Фестивал на сценичните миниатюри, който се проведе в Културния център в Лесковац, учениците от Училище с общежитие за ученици с увреден слух и говор „11 Май“ гр. Ягодина, Сърбия, спечелиха първа награда с театралното представление „Лифт“. Членовете на журито ги описаха със следните думи:

„Прецизни в движенията, емоционално изпълнени, красиви чисти лица. С вдъхновената си игра, енергия и емоционална наситеност те ни оставиха безмълвни, задъхани и суетни. Бършейки сълзите, цялата зала ги аплодираше бурно, тази талантлива група млади хора“.

136 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…