Екипът на Държавен куклен театър – Пловдив кани всички свои приятели и почитатели на премиерно представление, което отговаря на въпросите

 

„Необикновената принцеса“ не е просто история за деца, а и училище за родители

 

Екипът на Държавен куклен театър – Пловдив кани всички свои приятели и почитатели на премиерното представление на спектакъла „Необикновената принцеса“ този петък – 5 май, от 19 часа.

 

„Героинята ни е необикновена, защото докато баща ѝ иска да е като другите – да свири, да бродира, да я отвлече змей, а после принцът да я спаси, тя не желае да се промени и остава себе си. Царят и министърът му организират на три пъти заговор да бъде отвлечена от змей, за да бъдат нещата както в другите царства и да завършат с „и три дена пели, яли и се веселили”. Но не успява и неслучайно трите змея си подават оставките, победени от нея“, повдигна завесата на сюжета днес пред журналисти режисьор е Ева Кьосовска, която е и автор на драматизацията.

 

Ева разказа още, че принцеса Филандендрония е образ, който изпраща посланието, че животът е хубав, защото сме различни и не трябва да влизаме в калъп.

 

Тя призна, че в създаването на този спектакъл има и личен мотив.

 

„Исках детето ми да ходи на уроци по математика, а то искаше да рисува. Просто математиката не му е силата. С това се занимава „Непокорната принцеса” – когато сме убедени в своя път, не ние да се променяме, а да променяме света.”  

 

По думите на царя – актьорът Румен Караманов, „най-лесно се управлява царство, в което нещата се случват без да се налага царят да взима решения”. Така полушеговито извини той героя си, който иска да спази традицията с отвличането.

 

История за непокорна принцеса, която е загърбила клавесина за сметка на футболната топка и меча актьорите от Пловдивския куклен театър ще разкажат и в Деня на храбростта, 6 май от 10.30 и 11.45 ч.

 

„Необикновената принцеса“, по приказки на Криста Бендова

 

Режисура: Ева Кьосовска

Сценография и кукли: Крум Крумов

Музика: Пламен Мирчев – Мирона

Драматизация: Ева Кьосовска

 

Участват: Евдокия Енчева, Румен Караманов, Стайко Стайков.

 

Автор на драматизацията и режисьор е Ева Кьосовска, сценографията и куклите са дело на Крум Крумов, а музиката – на Пламен Мирчев-Мирона. Участват Евдокия Енчева, Стайко Стайков и Румен Караманов.

 

Най-новото премиерно представление на Куклите е спектакъл за различните, които не се променят, защото така трябва или така правят всички. То е притча и за отговорностите, които имаме, без значение дали сме необикновени или не. И още повече, това е спектакъл за правилата, в които живеем и които понякога е хубаво да нарушаваме, за да измислим нови.

 

Екипът на Куклите подготвя весел първоюнски празник за малки и големи, разбра се още днес. За 1-ви юни театърът ще е с отворени врати през целия ден и ще предлага пиеси за всички възрасти. А наесен ни очакват фестивалите „Двама са малко – трима са много” и „TheatAir” с нови силни издания.

 

Билети – на касата на театъра, в мрежата на Eventim и онлайн ТУК.

140 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…