Откриването е на 10 септември с представление на студентите на проф. Маргарита Младенова

 

27-мият Eсенен международен театрален фестивал „Сцена на кръстопът“ се завръща в Пловдив от 10 до 21 септември с богата програма от 19 спектакъла и множество съпътстващи събития.

 

Откриването на 10 септември от 19 часа в голямата зала на Драматичен театър-Пловдив е поверено на студентите на проф. Маргарита Младенова от НАТФИЗ. Младите артисти вече репетират дипломния си спектакъл по пиесата „Месец на село“ на Иван Тургенев. Режисьор е проф. Младенова, сценографията и костюмите са на Ивайло Николов. Продукцията е съвместно с Драматичния театър, който предоставя шанс на младите хора да изиграят дипломния си спектакъл на професионална сцена. Така се спазва и традицията на „Сцена на кръстопът“ всяка година възпитаници на НАТФИЗ да гостуват със своя продукция.

 

Драмата ще представи и втора премиера в рамките на фестивала. На 11 септември от 19 часа в Камерна зала „Стефан Данаилов“ ще се играе спектакълът „Лебеда“ от Елизабет Иглоф. Преводач и режисьор е Петър Батаклиев. Сценографията е на Петър Начев, консултант на костюмите – Анета Зомбори. Автор на музиката е Явор Карагитлиев. Хореограф е Калоян Иванов. Участват Патриция Пъндева, Тодор Дърлянов и Спартак Пантелеев.

 

В програмата са селектирани спектакли на Народния театър, Младежкия театър, Театър „Българска армия“, Драматичен театър-Плевен, Драматичен театър „Адриана Будевска“, Сатиричния театър, Театър 199, Малък градски театър „Зад канала“, фондация „Ден Гри“.

 

На фестивала ще гостува Народен театър „Йордан Хаджиконстантинов – Джинот“ – Велес, Република Северна Македония, със спектакъла „Няма ток за електрическия стол“ от Александър Секулов с режисьор Деян Пройковски и с премиерата на „Едуард II“ на режисьора Андрий Жолдак – съвместен проект на македонската трупа и Пловдивския театър.

 

Театрално сдружение „Реон“ от Атина е другото международно участие на фестивала. Артистите ще представят спектакъла „Елена“ по Еврипид.

 

Програмата се допълва от разнообразни и вълнуващи съпътстващи събития, както и кръгла маса, която се превърна в традиция.

 

„Сцена на кръстопът” се осъществява с помощта на Министерство на културата, Община Пловдив, като част от Културния календар на града за 2023 г. и меценатското семейство, начело с козметична компания „Роза Импекс”.

17 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…