Историята на разбойническите Ромео и Жулиета разказва първият премиерен спектакъл на Държавен куклен театър – Пловдив за новия театрален сезон. Екипът на Куклите кани на премиерата на „Роня, дъщерята на разбойника“, по книгата на любимата на поколения деца Астрид Линдгрен, днес 6-ти октомври в 19:00 часа.

Спектакълът разказва историята на два враждуващи разбойнически рода, на Матис и Бурка. Враждата помежду им се предава от баща на син и вече никой дори не помни защо всъщност се мразят. Но омразата е станала част от живота им. И всичко щеше да продължи кой знае докога, ако един ден не се бе случило това - на разбойника Матис му се роди дъщеря – Роня. По същото време на смъртния Матисов враг, Бурка, му се роди син – Бирк. Не след дълго двете деца се срещат и всичко се обърква... Или се оправя?

Екипът на Куклите е сътворил една история за истинско приятелство, детска самоувереност и не толкова детска решителност, която може да промени всичко към добро.

Режисьор на спектакъла е Христина Арсенова, която умело подчертава безсмислието на омразата в света на възрастните, като им се противопоставят чистият детски поглед и смелостта да избереш неотъпканата пътека на доброто и обичта.

"Посланието в тази приказка е много силно и за родителите, и за децата. То е различно, защото Астрид Линдгрен казва във всичките си книги, че иска да види децата да се забавляват, но не е съвсем така. Тя е винаги на страната на децата, на тяхната мъдрост, на правото им да вземат решенията за своя живот. В съвременния свят виждаме, че децата са съвсем различни. Те имат позиция, опълчват се на родителите си. В нашия спектакъл ние сме на страната на децата. Те могат да се вслушват в съветите на родителите си, но имат право да построят своя живот така, каккто те искат. Със своята чистота и своята недетска понякога решимост те успяват да случат нещата по по-добрия начин”, казва режисьорът Христина Арсенова.

Творческият екип на „Роня, дъщерята на разбойника“ – сценографът Емелияна Тотева и композиторите Гергана и Алекс Анмахян, умело подчертават концепцията с детайлни кукли и музика със силен емоционален заряд.

В спектакъла участват актьорите Калина Вълчева, Наталия Василева, Велизар Евтимов и Димитър Николов – Шаблата.

Театърът очаква своите малки и големи зрители да се заподнаят с Роня през тази и следващата седмица. Представлението ще се играе в две поредни съботи /7-ми и 14-ти октомври/ в редовните часове за детски представления в театъра – 10:30 и 11:45 ч.

Билети има на касата на театъра и онлайн на eventim.bg и grabo.bg.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…