Премиерата на „Ромео и Жулиета“ от Уилям Шекспир ще се състои в деня на влюбените, 14-ти февруари, от 19:00 ч. в Голяма зала на Драматичен театър – Пловдив. Режисурата и сценичната версия са на Стайко Мурджев, сценографията и костюмите са на Никола Налбантов, за музиката се е погрижил Петър Дундаков. Към екипа на спектакъла е и Сава Драгунчев, който е помогнал за сценичната реч и Шекспировото слово, както и Тилка Кайрякова – консултант по жестомимичен език.

 

В ролята на Жулиета влиза избраната за Жена на годината 2023“ в категория „Актриси“ – Елеонора Иванова, а ролята на Ромео е поверена на Спартак Панталеев. Парис е Димитър Банчев, а Меркуцио е Константин Еленков. В представлението участват още Симеон Алексиев, Венелин Методиев, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Ивана Папазова, Стилиян Стоянов, Борис Кръстев, Елена Кабасакалова, Алексей Кожухаров, Мартин Раков, Красимир Василев, Ивана Крумова, Павел Сапунджиев, Стефан Саръивáнов, Златко Шарков и Николай Колев.

 

Tова е модерна приказка за пътя на голямото обичане, криволичещ през зъбатите скали и нежните поля на човешката съдба. На сцената ще оживеят късчета неистови желания и цветен мрак, събрани в магичен пъзел.

 

Спектакъл – въртележка на страстта, водовъртеж от сънища и чувства, във вихъра на който великите любовници на Шекспир са вечно живи въпреки смъртта.

 

„Любовта е проекция – собственият филм, който прожектираме върху бялото платно, приело формата на човекът, когото желаем. Любовта е неистово втренчване в несъществуващи хоризонти, обагрени с кръвта на жертвоприношението, наречено отдаване. Любовта е тайната градина, в която цветята на екстаза се хранят с плътта на мъртвите, паднали в борба за близост. Любовта е трагичната смърт на реалното – какъв огромен блян навсякъде!… Любовта е епичното умиране на егото – разтваряш се в другия и те няма! Любовта умира и няма нищо по-печално от това, защото след нейната смърт започва животът. Животът след смъртта на любовта е безкраен реквием, безкраен плач, безкраен вой срещу смъртта на светлината“ – Стайко Мурджев

 

Уилям Шекспир (1564–1616) е английски драматург, поет и актьор, често наричан Бардът на Ейвън. Неговото трайно наследство се основава на огромно творчество, което включва 39 пиеси, 154 сонета и две дълги наративни поеми. Известен с майсторството си на езика, пиесите на Шекспир като „Хамлет“, „Ромео и Жулиета“ и „Макбет“ се впускат в дълбоки теми за любовта, властта, ревността и човешкото състояние. Неговото влияние надхвърля времето, оформяйки литературата, театъра и дори съвременния език с безброй фрази и изрази, които все още се използват днес. Геният на Шекспир се крие в способността му да улавя сложността и същността на човешкия опит.

 

Стайко Мурджев е роден на 9.05.1984г. Възпитаник е на Юлия Огнянова и Емилия Ованесян в школата към Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“- Смолян. През 2009 г. завършва НАТФИЗ, специалност „Режисура за драматичен театър“ в класа на проф. Пламен Марков. Получава национална грамота от Министерство на културата на Република България за високи творчески постижения в областта на културата. Режисьор в Драматичен театър – Пловдив.

 

Следващите дати за „Ромео и Жулиета“ са на 7-ми и 23-ти март. Билетите са вече в продажба на www.tickets.dtp.bg, на касата на театъра и в Галерия 28.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…