Театрална постановка, която се реализира изцяло от деца със специални образователни потребности, ще бъде представена за първи път на пловдивска сцена и пред публика на 25.06.2024г. от 17: 30 ч. в залата на Театър“ А’парт“ (пл. „Съединение“ 3).

 

Премиерата „Не пипай куфара“ по Борис Априлов се осъществява чрез съвместната инициатива на РЦПППО- Пловдив и  Театър“ А’парт“. Тя е резултат от шестмесечни усърдни репетиции по два пъти седмично, на които деца и четирима педагози от Регионалния център се срещаха с режисьор на Театър „А’парт“  д-р изк. Сашо Петков и театралния педагог Катя Минкова. 

 

Репетициите по актьорско майсторство допринесоха за подобряване на говорните умения и езиковото развитие на децата, за формиране на ораторските умения, за подобрение на концентрацията и паметта, както и на общата моторика.

 

Чрез похватите на театралното изкуство те могат да изразят себе си, преодоляват страховете си, успяват да видят света през други очи, развиват въображението си, като се докосват до магията на театъра и усещат вълшебството на думите и не на последно място намерят приятели!

 

„Свободата в театъра  реално даде възможността, както на децата, така и на родителите да се почувстват оценени. За първи път в гр. Пловдив се провежда обучение по театър за деца със специални образователни потребности. След 5 месеца работа с децата –  се вижда и чувства тяхното доверие към нас. Вижда се радостта в очите им при добре свършена работа, игрите след репетиция и желанието им да продължат да посещават театъра“, разказа режисьорът д-р изк. Сашо Петков.

 

Театрален педагог е Катя Минкова.  Подкрепящи асистенти: Доротея Дернева, Красимира Витанова, Росица Янева, Гергана Кунчева.

 

В главните роли: Дария Паслъмова, Валери Гаров, Габриела Радкова, Костадин Пенов и Радослав Гърмидолов.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…