Скътано точно до паркинга на Халите, в самия край на квартал Капана, заведението предлага не само вкусни изкушения за небцето, но и удоволствие за душата

 

Историята на това кокетно и сладко местенце започва още преди 10 години, в град Кричим, където собственичката Поли и семейството ѝ притежават собствен цех за производство на печива, торти и сладки по стари рецепти от майки и баби. Постепенно успяват да развият идеята си и на пловдивска почва и само преди няколко месеца Поли успява да осъшестви и мечтата си да има свое уютно и елегантно заведение, в което да се отдаде на нещата, които обича.

Името идва съвсем естествено „читалня“ – защото тя обожава книгите и чете от дете и „политерапия“   - съчетание на името ѝ с това, което за нея е сладкарничката – терапия за всички сетива.  Защото „Читалня Политерапия“ не е обикновено заведение, в което само да похапнете нещо сладичко в средата на деня, но е и наслада. Наслада за душата – с литературата, която винаги е на разположение, за да „нахраните“ и съзнанието си; наслада за вкуса – с изкушенията, които майстор-сладкарите приготвят; наслада за сетивата – с кокетната си и женствена атмосфера и приятната и разпускаща музика, които допринасят за неповторимата обстановка.

Тук влизаш и сякаш попадаш в света на чудесата, особено за запалени читатели. Пространството е разделено на три етажа, като всеки е като отделен елемент от вълшебството.

На първия е витрината, която гарантираме, че няма да ви остави равнодушни и със сигурност ще ви изкуши да нарушите правилото си само за едно парче. Можем да започнем с традиционните вкусове като червено кадифе, рафаело и гараш, но може и да продължим  с направената по авторска рецепта торта Политерапия с вишна. Не трябва да пропускате и ориенталските десерти, защото тук ги приготвят наистина феномално – от задължителната турска баклава до топящото се в устата шекерпаре или пухкавото трилече.

За любителите на солените изкушения също има немалък избор, като те могат да бъдат приготвени дори и за вкъщи – уханна пита с масло, домашна къпана баница или милинки със сирене – всичко това не само звучи апетитно, но е и изключително вкусно.

Интересна част от асортимента им са и собственото производство студено пресовани и без добавени консерванти и захар сокчета Хелти, които са подходящи за малки и големи и перфектно допълват всяко избрано лакомство.

Кътът за четене, който ще намерите тук, в непосредствена близост до входа, е отделен за „най-силната“ литература, заредила Поли през годините и оставила у нея частица мъдрост и силни послания. Много от тях ще намерите на различни места по стените, като тя си ги е записвала и отделяла дълго време. Дори късметчетата с напитките и страниците по менюто са изпълнени с вдъхновяващи цитати, които не само ни карат да се усмихваме, но и ни мотивират да изпълним деня си с положителна енергия и ентусиазъм.

Вторият етаж е отделен за психологическа литература, биографии и автобиографии, както и за български автори – класици и съвременни. На специално отделени места са разположени редица заглавия, които по всяко време може да вземете – да прелистите, че дори и ви гарантираме, че ще се зачетете, а в комбинация с кулинарна вкусотия и топла напитка – съвсем вероятно е и да изгубите представа за времето.

Най-горе също има библиотека, отделена за световната класика. Няма нищо по-хубаво от това да потънеш в любими заглавия и да препрочиташ страници, които са ти направили впечатление. Винаги има какво ново да си вземеш и да научиш! Защото, както ни се падна на нашето късметче: „Спираш ли да се учиш, започваш да умираш“ – Айнщайн.

Всички мебели са избирани с много внимание и са в автентичен бароков стил. Поли сама е направила интериора и подбрала декорациите, а крайният резултат е много женствен и романтичен, сякаш те връща в едни времена на пищни бални рокли, дневни чаени партита и романтични срещи.

Неслучайно съвсем наскоро млад господин се обръща към тях с идеята да подготви изненада за своята любима на празника на влюбените Свети Валентин. Дамата знае, че тук я очаква приятелка, а всъщност всички от заведението я очакват по предварително изпратена снимка и имат мисия да я изненадат с много сладки изкушения и специално подготвена декорация. Получава се незабравимо изживяване, а мястото е много удобно и за всякакъв род събития, като дегустации, литературни четения, презентации, работилнички.

Сладкарница Читалня Политерапия имат и собствен уебсайт, на който подробно може да се запознаете с всичко от менюто, както и да си направите поръчка. Налична е и опция, в която сами може да направите своята торта от предварително зададени опции за крем и блатове и да се насладите на любимите си вкусове за някой личен повод или пък празник. Приемат се всякакви поръчки, а за Великден ще има и пухкави козунаци.

Да разкажеш за сладостта и удоволствието от посещението на мястото в малко повече от 500 думи никак не е лесно, затова и ви съветваме сами да се уверите, че в Читалня Политерапия има по нещо за всекиго!

Адрес: ул. Златарска 10

Facebook: Сладкарница - Читалня "Политерапия" 

Instagram: Сладкарница - Читалня "Политерапия" 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…