Вярвам, че когато свърши съзнателното мислене, идва подсъзнателното, което е истинското, сподели Росен Марковски


Галерия Pinacotheca Nikolov приканваше всеки с чаша розе и лека испанска музика да влезе вътре. Какво се случваше след прекрачването на прага? Експлозия на емоциите. Абстрактът е може би един от най-неразбраните стилове в рисуването. Някои го намират за проста драсканица с четката, докато за други е вулкан от историята на създателя. Росен Марковски излезе пред пловдивската публика с изложба на цикъла „Малките неща”, рисунки от цикъла „Фотографии с масло” и част от колекцията си на живописни платна с еротична тематика. Зад всяка една негова картина се крие история, чувства и спомени. Жените, които ще видите на платната са си реални личности, но не просто някоя любовница, а човек, който му е оставил впечатление или е наблюдавал достатъчно, за да овековечи в рамка. Абстракцията е най-чистото отразяване на това, което се случва вътре в тебе. Марковски го обясни така – ако тръгнеш да рисуваш целувка, можеш да нарисуваш анатомията с кожата, кокали, гънки, докато самата целувка е биотокова и най-искренно става, когато е със свободно движение на четката.  Експозицията няма крайна дата, но в следващите десет дена със сигурност може да намерите самия автор в галерията.
Росен Марковски може да се похвали с над 40 самостоятелни изложби, от които само пет в България през последните години. Няма смисъл да се правят изложби в България, обяснява той тази ситуация. Казва, че да направиш изложба е изключително скъпо удоволствие, като дори в най-малките галерии му излиза около 500 лева. Абстрактът, с който се занимава през последната година го карат да кани хора в тесен кръг, макар и по-рано да е искал да има по изложбите му някой, който да е по-известен. Промяната дължи на осъзнаването, че това, което прави не е за всеки. Марковски има изложби в Германия, Норвегия, Франция, Чехия и Унгария и макар там също да няма големи успехи споделя, че самите хора са настроени другояче към изкуството, че има общество, което се интересува специално от абстрактното изкуство.
С Христо работим отдавна и си остана традиция изложбите ми да са представени от него, коментира Марковски галерията, която е приютила изложбата му. Макар и чистата случайност да е там, намира за страхотен камерния ефект, който създава самото пространство, както сам се изрази – за малко хора, но потбрани.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…