Николай Атанасов наскоро се завърна в България и избра Пловдив за града, в който да живее и твори

Художник ни посрещна в ателието си, което се намира в Капана. Може би думата ателие не е съвсем подходяща в неговия случай, тъй като помещението носи усещането за уют и дом, а не просто място за творчески процес. 

Атанасов се занимава с рисуване от ранна детска възраст и тази готина чества юбилей в работата си – 40 години над платната. Родом от Плевен, през 90-те години той се мести в София, за да развива изкуството си. През 1998 година обаче заминава за Америка, където изкуството не го оставя на мира. Първоначално работех какво ли не, но никога не съм спирал да рисувам, казва Николай. Заминавайки за щатите, художникът денем се е занимавал със строителство, а вечер се е отдавал на страстта си – рисуването, до малките часове на нощта. И така всеки ден. 

Първите си представяния в Америка е правил в ресторанти и кафенета. Не ме е срам от това, важното е картините ми да се виждат, сподели художникът. Успехът на експресивните му платна не е закъснял и скоро е започнал да продава творбите си. Скоро след това представянията му се преместили в различни галерии в няколко американски щата, а междувременно негови картини обикаляли изложби не само в Америка, но и в Европа и Азия. Размерите на платната му са разнородни, от няколко сантиметра до мащабните 6х2 метра. Има хора, които са родени, за да създават изкуство и Николай определено е сред тях.

През декември 2014-та година, Атанасов и съпругата му се местят да живеят в Пловдив. Вече окончателно скъсал връзката си с Америка, той се прибира у дома, обнадежден, че тук ще може спокойно да пресъздава онова, което се намира в съзнанието му върху платната. Почеркът му не може да бъде объркан, а той сам нарича стила си, в който твори Фрагментална реалност. Върху абстрактна цветна основа, той създава или открива лица на хора и животни, върху платната си. Благодарение на всички цветове, които ползва, се създава 3D илюзия в работите му, която може да бъде оборена само доближавайки се до творбата. 

Освен, че са особено цветни, позитивни и творчески, платната му са многопластови, т.е. в тях има различни акценти и колкото повече се вглеждате, толкова повече неща ще откривате. Николай сподели, че за него е важно зрителите на неговата работа да станат и част от творческия процес. Какво ще рече това? Платната му са толкова експресивни, че е съвсем нормално 5-ма души, гледащи една картина, да открият 5 различни неща в нея. Понякога, всъщност доста често, хората откриват в картините ми неща, които самият аз не съм видял, сподели творецът.

На 2-ри септември предстои откриване на изложбата му в галерия „Филипополис“, а през ноември ни очаква изненада от него, която ще ви разкрием съвсем скоро. Очаквайте и интервю със самият художник, а до тогава можете да разгледате неговата работа в сайта му www.moderniko.com 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…