Изложба на световноизвестния български художник Борис Георгиев представиха в Градска художествена галерия. На изложбата, освен рисунките на автора, бяха представени лични фотографии на художника и снимки от пътуването му в Индия. Характера му се улавя дори в снимките, тъй като той е рисувал върху плаките с желатин. 

В рисунките на Борих Георгиев се улавя една особена удохотвореност, която до известна степен се дължи на скитническия му живот. Интересен факт за него, който бе изложен на самото представяне на изложбата е, че Георгиев сам е създал вана, с който е пътувал до Индиня. 

Поради непрестанното си обикаляне по света и у нас, той е имал особено отношение спрямо съхранението на творчеството му. Пример за това е една от изложбите му в Градската художествена галерия в София. Всяка сутрин художникът е пристигал с папка, пълна с рисунките му, разгръщал я е и е посрещал посетителите. В края на работния ден на галерията, той грижливо е прибирал картините си и ги е отнасял със себе си.

В творбите му се наблюдава силното влияние на Ренесанса в Италия и може би това е една от причините за неговата силна популярност на полуострова. Картините му носят духовно послание, а много от жените в тях биват оприличавани на икони. Още приживе, неговите работи са наричани „съвършени, граничещи с гениалност“.

Изложбата започна обиколката си из цялата страна и може да бъде видяна в Градска художествена галерия до края на месеца.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…