Каква да е коледната изненада за близки и приятели за приближаващите празници, може да решите, ако посетите щанда на ОП „Социално предприятие за хора с увреждания“ на Община Пловдив. Той е разположен на втория етаж на МОЛ Пловдив Плаза срещу стената за катерене.

Там всеки ден до 31 декември може да откриете интересни, красиви и уникални керамични коледни сувенири, камбанки, снежинки, еленчета, ангелчета, цветни украси за елха или маса. Те са направени от сръчните ръце на хората с увреждания, които работят в социалното предприятие.

„Това е поредният благотворителен базар, в който участваме, откакто е създадено общинското предприятие преди една година. Все повече хора се включват в нашата благотворителна кауза и подпомагат нашата дейност – да подкрепяме и да учим хората с увреждания на различни познания, опит и трудови навици“, сподели Ванина Костадинова, директор на социалното предприятие.

Тя подчерта, че много деца проявяват желание и творчество като участват в арт работилничката  и собственоръчно оцветяват коледна раничка или правят на коледен магнит или висулка за елха. Всяка събота и неделя до края на годината от 10 до 17 часа всички хлапета, които желаят могат да се включат. Всеки участник ще получи подарък от Социалното предприятие – магнит или висулка за елха.

„По този начин хем развиваме артистичните умения на най-малките, хем подкрепяме усилията на хората с увреждания, като оказваме социално въздействие върху техния живот чрез изграждането на различни умения и компетенции. Голямата ни цел е да подобрим тяхната интеграция в обществото, начина и качеството на тяхното ежедневие“, допълни Ванина Костадинова.

В деня преди Бъдни вечер – на 23 декември от 17.00 часа служителите на Социалното предприятие са подготвили още една изненада – ще се проведе благотворителен търг с наддаване за ръчно изрисуваните от тях чинии с Коледни мотиви. Началната цена стартира от 50 лв. за чиния. Самото наддаване ще става на щанда или във фейсбук страница до 19 ч. на 23 декември 2019 г.

Сред шарките на сувенирите може да бъде открита и тази на българската народна шевица, Заради включването на традиционната шарка Социалното предприятие спечели отличие още в първото си участие във форум за социално предприемачество. Наградата беше придружена и с Грамота за иновативен продукт. Само преди няколко дни общинското предприятие спечели и първа награда на Министерство на труда и социалната политика в категорията „Социални иновации, свързани със заетост“.

„Това е само една малка част от добрата оценка, която получаваме заради положените усилия на нашите служители, всеки от които е с различна степен и вид увреждане. За нас обаче радостта на децата и родителите им е най-голямото удовлетворение, заради тяхната голяма отзивчивост и съпричастност“, заключи Ванина Костадинова и прикани с усмивка:

„Очакваме Ви на щанда на социалното предприятие за хора с увреждания, ще има много приятни изненади. Заповядайте.“

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…