Lost in Plovdiv редовно ви запознава с най-новите заведения и най-екзотичните кухни в Града под тепетата, но днес герой в единственият онлайн пътеводител за Пловдив е Николай и хотдогът, който той приготвя

Историята на вкусния сандвич с кренвирш или варена наденица датира още от 1487 г. в Германия, а през 19 в. немските емигранти пренасят в Америка рецептата и технологията за производство. Хотдозите могат да се консумират без допълнително приготвяне, въпреки че обикновено се стоплят преди сервиране, а най-вкусната част при тях са  добавките – по избор кетчуп, горчица, майонеза, кисело зеле, а когато сме в България – и лютеница, разбира се! При нас той стана особено популярен през 90-те години, когато заедно със сладоледа от машина бяха любимо угощение за децата сред разходка по центъра.

Днес, напук на всички гурме сандвичи и огромни бургери, които придобиха голяма популярност в последните години, може да гарантираме, че вкусът на хотдога при Николай си е такъв, какъвто го помним от детството. Когато го попитахме от кога е тук, той типично в неговия си шеговит стил отговори, че „всеки ден от 9 часа“! Но всъщност истината е, че вече 12-а година е ежедневно зад плота на количката, отстрани на Централни Хали, точно до паркинга. Преди 6 години е бил на отсрещното дърво, но сега твърдо е намерил мястото си. И въпреки че според него предпочитанията на хората  доста са се изменили в последно време, по обедните часове опашка си има, а и част от редакцията ни не пропуска поне веднъж седмично да похапне в почивката.

Със сигурност обаче, не е само сандвичът, който води редовните клиенти обратно тук. Николай е от онези хора, които само да усетят, че носите интелигентно чувство за хумор и добро настроение на околните, веднага ще ви развесели с някой виц. А повярвайте ни – запасът му със смешни истории е абсолютно неизчерпаем! Няма нищо по-забавно от това, докато изгладнял си чакаш затопленото хлебче, обилно гарнирано с лютеница, да „нахраниш“ и душата с нещо забавно, което да те кара да се смееш по целия път обратно до офиса. Защото все пак храната не само осигурява жизнените функции на организма, но и трябва да сближава, да е направена с удоволствие и поднесена с усмивка. Хотдогът може и да няма претенции да бъде еко, био или пък здравословен, но пък похапването край количката на Николай винаги доставя частица положителна емоция и усмихва клиентите, ако те от това имат нужда.

Както самият той ни каза – „бизнесът не е каквото беше, преди имах колички и на други места из града, и студенти работеха за мен“, но пък когато правиш нещо с желание и кеф – винаги си личи.

Източник: Lost in Plovdiv

Текст: Веселина Михайловска

Снимки: Таня Грозданова

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…