Градски турове представят кухнята, историята и традициите на народностите в Града под тепетата

 

 

Поредица градски турове ще представят на пловдивчани и гостите на града различните народности на Пловдив през тяхната традиционна кухня, история, култура и обичаи. Първият - „Пловдив по арменски“, е планиран за 20 март, а през април ще се състои и вторият градски тур - „Османските перли на Пловдив“.
„Идеята е да представим различните етноси в града през тяхното кулинарно и културно наследство. Това не са просто обиколки на града с беседа от екскурзовод. Всеки един тур е замислен като вълнуващо преживяване, защото живеем в Пловдив – града, в който от векове мирно съжителстват много различни народности“, коментира Екатерина Терзиева, чиято агенция „СлоуТурс.БГ“ стои зад новата инициатива.

Градският тур „Пловдив по арменски“ е първи в календара, тъй като според историците Пловдив е основно средище на арменците на Балканския полуостров. Разходката започва от арменската църква “Сурп Кеворк” в Стария Пловдив, през къща “Хиндлиян” на богатия арменски търговец и дарител Степан Хиндлиян. Програмата продължава с разговор с арменец златар за занаята му и с дегустация на ефирни отлежали арменски коняци. А след подробна беседа за историята на арменската диаспора в Пловдив и защо Яворов възпява арменците в едноименното си стихотворение, следва обяд с най-вкусните арменски ястия като съхторац, хавгите долма, хайдари, баба гануш и съмпуг.

Значима е и турската общност в Пловдив, която наброява над 3000 души. Някои от най-вкусните блюда от турската кухня, включително и пищни ориенталски десерти, са в менюто за обяд след тура „Османските перли на Пловдив“. През април той ще представи типичната архитектура, културни паметници и традиции на османските турци, запазени в града още от XV век. Какви ще са темите на градските турове до края на годината, все още се пази в тайна.

„Пред последните 10-15 години, радвайки се на възможността да пътуваме навсякъде по света, сякаш предпочитахме повече екскурзиите и почивките зад граница. Сега пандемията от COVID-19 ни накара да преосмислим много неща и ни насочи вниманието към „скритите диаманти“ в туризма, които ни предлага собствената ни страна“, смята Екатерина Терзиева. Тя припомни, че от векове Пловдив е населен от българи, турци, арменци, роми, гърци, италианци, руснаци и още много други народности, като мирното им съжителство е едно от най-красивите лица на древния Град под тепетата.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…