Тази седмица в Пловдив ще се смеем много и ще празнуваме Съединението

 

04.09.

 

Фестивал на комедията Пловдив 2021

 

 

Петото издание на „Фестивал на Комедията Пловдив“ е част от Есенния салон на изкуствата Пловдив 2021 и е се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Културния календар на града за 2021 година. В дните от 3-ти до 5-ти септември 2021 в голямата зала на Дом на културата „Борис Христов” гр. Пловдив ще видим най-доброто от  българската и балканската стендъп комедия. Публиката ще стане част от незабравими 3 вечери с топ комедиантите на България и Балканите - Николаос Цитиридис, Иван Кирков, Николай Банков, Петя Кюпова, Александър Деянски, Христо Радоев, Васил Ножаров и много други.

 

Моторът на събитието е комедиантът Иван Кирков, който създаде за първи път Фестивал на Комедията в България в София през 2014 година, събра най-добрите стендъп комедианти от страната на една сцена с идеята публиката и комедиантите да развиват разбирането си за стендъп комедия заедно. Това е така и защото в този жанр се разчита и на активна роля от страна на публиката и много импровизации, в резултат на точно това общуване.

 

В първите години на фестивала, чуждестранните комедианти бяха акцента на случващото се, но от година на година българските представители започнаха все повече да се превръщат във фаворит по отношение на постигнатото забавление и смях.  През годините на „Фестивал на Комедията“ присъстваха велики световни комедианти като Джими Кар, Стивън Кей Еймъс, Даниел Слос, Далисо Чапонда, а извънредното издание на Фестивала, заедно с Комеди Клуб София привлече дори и Луи Си Кей в България.

 

През 2017-та, Иван Кирков за първи път организира и „Фестивал на Комедията Пловдив“. През 2020-а година, „Фестивал на Комедията“ бе застрашен от появяването на световната пандемия. Организаторите обаче не се предадоха и решиха да осъществят събитието макар и при  по-тежки предпазни мерки от когато и да било. За наша радост, хората не само не са загубили чувството си за хумор, а сякаш то стана още по-нужно през тези нетипични 18 месеца и „Фестивал на Комедията Пловдив 2021“ ще ви го докаже!

 

 

До 05.09.2021

 

21:30 часа

 

Градски дом на културата "Борис Христов"

 

Изложба "85 г. от рождението на Димитър Киров-ДиКиро и Геоги Божилов-Слона"

 

 

През 2020 г. се навършиха 85 години от рождението на двама прочути пловдивски художници – Димитър Киров - ДиКиро и Георги Божилов – Слона. Ограничителните мерки, наложени от COVID - епидемията, попречиха на Градска художествена галерия – Пловдив да отбележи годишнината. Заради убедеността, че публиката заслужава тази среща с изкуството на талантливите творци, двойната изложба все пак ще се състои от 3 до 25 септември в Галерия „Капана“ (ул. „Райко Даскалов“ №29). За тази изложба Русалия Кирова – съпруга на Димитър Киров, предоставя 30 картини от именития художник. От общата им семейна сбирка са и творби, свързани с Георги Божилов. Картини от своя фонд ще покаже Градска художествена галерия – Пловдив. С 10 произведения от Георги Божилов в изложбата се включва и Общински институт „Старинен Пловдив“.

 

Житейските и творчески паралели между Димитър Киров и Георги Божилов не са малко, макар двамата да имат съвсем различен творчески натюрел, стил и образност. ДиКиро е роден в Истанбул (20.05.1935 г.), но израства в Пловдив и завинаги свързва името си с пловдивския кръг художници, разчупили клишето на догматичното изкуство от 60-те години.

 

Роденият на 13.06.1935 г. в Пловдив Георги Божилов развива също тук своя артистичен потенциал, експериментира, търси индивидуален пластичен изказ, своя палитра.

 

И двамата художници завършват монументална и декоративна живопис в Художествената академия в София, в класа на проф. Георги Богданов, в една и съща година – 1959. И двамата веднага правят впечатление с таланта си. Създават авторски монументални творби като фрески, мозайки, сграфито, оформящи и до днес облика на Пловдив като град с неповторима артистична атмосфера. Обезсмъртяват ги обаче живописните им платна. Заедно с Йоан Левиев, Кольо Витковски, Христо Стефанов, Енчо Пиронков те променят пътя на българското изобразително изкуство през втората половина на ХХ век, европеизират го.

 

Двамата артисти са и добри приятели, издигнали се над творческия егоизъм, конкуренция, суета. И двамата населяват сега небесните си ателиета.

 

Галерия „Капана

 

18:30 часа

 

Plovdiv Graffiti Tour

 

Пловдивската обиколка с графити е най -добрият начин да разгледате вълнуващата арт сцена на Пловдив! Чудесна възможност за всички любители на градското изкуство да открият пъстрите примери на града за творчество на открито. Ще научите и повече за художниците зад него, както и за разликите между различните видове графити и уличното изкуство. Обещаваме, че Пловдив ще ви изненада с някои неочаквани гледки! Безплатната обиколка включва не само съвременното улично изкуство, но и стилове, които са били популярни в миналото. Етикети, повръщания, парчета, персонажи, стенописи и сграфито-Пловдив има всичко!

 

Кметство Пловдив - Стефан Стамболов

 

11:00 часа

 

Altitude/Attitude

 

 

Altitude/Attitude е предизвикан от новите условия за създаване и разпространение на културно съдържание след COVID пандемията. През 2020 и 2021 ключовите туристически и културни обекти на Пловдив драстично намалиха българските си и чуждестранни посетители, което мотивира екипът на Altitude/Attitude да разработи бърз и ефективен модел за ново популяризиране на Пловдив, неговото културно наследство и съвременна култура.

 

Altitude/Attitude утвърждава настоящите европейски тенденции за дигитализация на културните продукти, разширяване на онлайн дистрибуцията и засилване на комуникацията за Пловдив в бъдещите градове Европейски столици на културата: Елефсина (Гърция) 2023, Нови Сад (Сърбия) и Каунас (Латвия) през 2022.

 

Altitude/Attitude реализира серия от шест публични музикални събития в Пловдив, организирани на шест различни ключови градски, археологически обекти в града, традиционни притегателни места за отдих и култура. Основната задача на проекта е да продуцира от всяко събитие рекламен, музикален клип за Пловдив, в който по естествен начин да представяме културно наследство, символите на Пловдив и съвременната младежка култура в нашия град. Всяко събитие следва формата на DJ сцена с минимална техническа намеса, лек звук и ненатрапчиво присъствие в градската среда. Събитията се провеждат в следобедните часове, в почивни и уикенд дни, когато има естествено струпване на хора. Музиката е подбрана спрямо локацията, секцията цели да създаде подходяща атмосфера за спокойно и приятно преживяване.

 

Дати:

 

4-ти Септември - Паметникът на Съединението

 

sayulke

 

sayulke диджейства по повечето добри клубове в страната от над 8 години. Обича разнообразната селекция и непринудените танци, основател е на Култовия пловдивски евент-бранд и диджей колектив Мелформатор. Съосновател е на евент-брандa за скандинавска музика и култура Nordic Soundscapes, бивш резидент на Tell Me Bar (София) и клуб VOID (Пловдив). Подгрявал е за артисти като HVOB, Gorgon City, Gus Gus, Kiasmos, Boiler Room co-founder Tristian. Избрахме Паметникът на Съединението за първото събитие, тъй като датата почти съвпада с националния празник и символизира идеята за сплотеност на каузата на Фондация Пловдив 2019 “together”.

 

Музикален фестивал Wrong Fest Plovdiv 2021

 

 

Wrong Fest Plovdiv | 2021 | Ронг Фест Пловдив e български алтернативен музикален фестивал. През 2021 г. форумът ще се проведе на 4 и 5 септември на Гребната база в Пловдив, а като съпътстваща програма ще има богата клубна алтернативна листа.

 

Ронг ивентс е организацията зад Wrong Fest, който представя автентични и интересни артисти от цял свят. Целта на фестивала е да се превърне в средноголям, леснодостъпен, двудневен форум, на който публиката да може да се докосне до редица световноизвестни изпълнители, за които до този момент не е имало подходящ по размери и концепция фестивал на Балканите. До момента Ронг ивентс е реализирал 7 издания на фестивала Wrong Fest, с участието на повече от 150 групи от цял свят и над 15 000 посетители.

 

За изданието през 2021 г. в Пловдив организаторите си партнират с базираната в Пловдив Фондация „Метаарт“, която развива и платформата „Пост Култура”.

 

Камерна сцена Пловдив 2021: Владигерови квартет

 

За поредния концерт от платформата „Камерна Сцена Пловдив“, от Виена пристигат наследниците на великия Панчо Владигеров. Този път поводът на гостуването на двамата артисти е ознаменуван и с новина, която пловдивската културна общественост очаква, търси и приветства с особен трепет.

 

На 4 септември от 19.00 ч. ВЛАДИГЕРОВИ квартет заедно с техните специални гости на сцената, Вики Алмазиду и Петър Салчев ще открият най-новата гореща културна локация в Стария град на Пловдив – CULTURE HOTSPOT MILCHO LEVIEV.

 

Инициативата е на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ и Община Пловдив, като домакини на събитието и постоянната музейна експозиция на маестрото са Сдружение „Бизнеса за Пловдив“ в Къща Иван Черноземски. Основен фокус в експозицията на част от наследството на Милчо Левиев е действащият роял, на който Маестрото е композирал в последните години от живота си.

 

С чувство на особена признателност към родния град на артиста, Вики Алмазиду предостави всички материали в експозицията, като пожела CULTURE HOTSPOT MILCHO LEVIEV в Къща Иван Черноземски да се превърне в най-новото културно пространство в Пловдив, каквато е мисията и целта на Сдружение за култура и образование „Милчо Левиев“ – повече алтернативни културни точки в любимия град.

 

ВЛАДИГЕРОВИ квартет
Александър Владигеров
Константин Владигеров
Стоян Янкулов
Васил Хаджигрудев

 

Гости:
Вики Алмазиду
Петър Салчев 

 

КЪЩА ИВАН ЧЕРНОЗЕМСКИ – Стария Пловдив, ул. Цанко Лавренов № 5

 

19:00 часа

 

From Scotland with Love

 

Тази събота на гости на POP-UP бара ни ще бъде един наш много добър приятел, а именно Герман Гочев от Tasting Room Варна.
Геро е страхотен барман с редица спечелени състезания в България и е доказал се професионалист през годините.
За тази събота, той ни е приготвил четири коктейла специално за вечерта.
Тъй като акцента на вечерта ще е върху барманите, зад DJ пулта застава Маш Митак-а ( понеже Геро му взе бара) той ще се грижи музиката да е в тон с коктейлите ви!

 

Бар Пощата

 

20:00 – 02:00 часа

 

Street Mix with YOKOLOVE at BALLY CLUB

 

В първата събота от месец септември, наш гост е добре познатият и харесван диджей YokoLove, който ще ни зареди с невероятен енергиен заряд чрез любимата ни музика!

 

Неговият стил е олицетворение на дълбоката и изпълнена с любов страна на новото deep/tech звучене. Създава впечатляващи LIVE сетове, които привличат вниманието с динамичната и провокативна музикална селекция, защото умело използва таланта и въображението си.

 

Освен хубавата музика Ви очакват качествен алкохол, свежи коктейли и много усмивки.

 

Bally Club

 

21:00 – 03:00 часа

 

5 септември

 

Мюзикъл „Фантомът на Операта“

 

Най-касовият спектакъл в историята на Музикалния театър „Фантомът на операта” гостува на Античния театър в Пловдив. Зрелищният мюзикъл за първи път излиза на открита сцена. Мрачната готическа история за неразбрания гений и неговата любима ще оживее на 5 юли (от 21:00 часа) и на 5 септември (от 20:00 часа) сред естествения декор на Античния театър в Пловдив. Не пропускайте едно изключително преживяване – шедьовъра на Андрю Лойд Уебър, изпълнен на живо от солистите, хора, балета и оркестъра на Музикалния театър. Трупата на театъра е създала традиции в жанра у нас и е поставила най-много от мюзикълите на Уебър в България.
"Фантомът на операта" е нео-готическа романтична история, която ни отвежда на сцената на парижката опера „Попюлер” през 19 век. Младото сопрано Кристин става обект на дълбоките чувства на мистичен герой, обитаващ таен лабиринт под същата сграда. Скритият зад маска гений живее в пълна изолация от света и невидимо ръководи живота в парижката музикална обител. Вечната битка между талант и посредственост става основна нишка в тази дълбока и „призрачно“ въздействаща история.
След повече от 30 години на над 160 сцени по света и над 70 престижни награди, от които 21 „Грами” - ненадминат рекорд и досега - "Фантомът на операта" покорява сърцата и на взискателната българска публика.‘

 

Античен театър - Пловдив

 

21:00 часа

 

Рок за Съединението - концерт на рок-група "Фактор"

 

Легендарната българска рок група "Фактор" ще има откриващ концерт на своето национално турне, което стартира в навечерието на Деня на Съединението на България от културната ни столица – Пловдив, съобщиха  организаторите. След това групата поема към Бургас, Русе и София. Заедно с легендите от "Фактор" на сцената на Летен театър в Пловдив на 5 септември от 19.45 часа ще видите световно признатия потомствен пловдивски музикант, пианист и композитор на класическа, поп, рок и джаз музика - Стоиц Гъдев, сензационната млада рок-формация "Сутура бенд".

 

Ще чуете емблематични Вазови стихове, написани в Пловдив и посветени на Съединението в изпълнение на майсторът на живото художествено слово – актьорът-рецитатор Янко Лозанов, в съпровод на съвременни авторски музикални композиции.

 

Концертното рок турне на "Фактор" е първият мащабен сценичен проект на Фондация "Дух и вечност" и ознаменува началото на нейната дейност за съхранение и възвеличаване духовния код на България и блясъка на българския талант.

 

"Уверени сме, че древната земя на Траките и сцената на хилядолетния Пловдив са мястото на този концерт!", казват организаторите.

 

Летен театър – Пловдив

 

19:45 часа

 

Празнична програма за празника на град Пловдив и годишнина от Пловдив 2019-ЕСК

 

Улица „Иван Вазов“ става ПЕШЕХОДНА ЗОНА за два дни по повод празниците на града – 5 и 6 септември. Пловдив обича своите улици, а всички обичат Пловдив, затова празнуваме #ЗАЕДНО.

 

Пловдив 2019 със специална програма през септември за Празника на града и годишнината от ЕСК

 

На открита сцена, разположена в отсечката между ул. „Авксентий Велешки“ и площад „Централен“, пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на тематична музикална програма, ексцентрична и любопитна колекция от ретро автомобили, и да се срещнат с гигантското семейство на „Пешеходна зона“ – премиерният спектакъл на открито за деца и възрастни на Държавен куклен театър Пловдив. За пълноценното преживяване ще допринесе и прекрасната архитектура и атмосфера на една от емблематичните улици в Пловдив.

 

Всички препоръчани събития от единствения дигитален гид за Града под тепетата може да видите в Lost in Plovdiv.

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…