През месец февруари на много места по традиция се провеждат кукерските обичаи, които са свързани според древните хора с прогонването на зимата, студа, злите духове и призоваване на пролетта, изобилието, благоденствието. Те се изпълняват предимно от мъже облечени с дрехи от животинска кожа, носещи страшни и гротескни маски на главите, изпълняващи групово, танцови и обредни действия за здраве и берекет като оране и сеидба. Тежките чанове резонират и отекват в пространството, а колкото по-надалеч се чуват те, толкова по-надалеч бягат караконджолите и злите сили. Кукерите със своите благопожелания отпразнуват отминаването на зимата и настъпването на лятното плодородие.

В настоящото занимание ще се запознаем отблизо с кукерските обреди, маски и облекла по различните региони на България, а след това всеки ще има възможност да нарисува своя собствена кукерска маска, кукер, или група от кукери изпъняващи някакъв танц или обичай по памет или фантазия.

Място: Клуб Нещото

Час: 18:00

Вход: Дарение*

* Клуб Нещото е свободно пространство за споделяне на идеи, умения, опит, вещи. Мястото е некомерсиално и издръжката му зависи единствено от даренията на неговите посетители - всеки според възможностите и желанието си. За да продължи това място да съществува, зависи от всички нас.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…