Премиера на новите книги на победителките в раздел „Поезия“ на VI летен литературен конкурс „По стъпките на лятото“ на Фондация „Буквите“ще бъдат представени в Пловдив днес.

Конкурсът е традиционен и се провежда вече шеста поредна година по време на лятото (22.06-31.08). Това лято конкурсът ще се проведе за седми пореден път. Той се провежда в два раздела – „Поезия“ и „Проза“, като има и специална хумористична рубрика –„На чаша свобода“.

Наградата, традиционно, е издаване на книга на победителите. През изминалото издание на конкурса победителките бяха две – Ekaterina Kostova от Пловдив и Мариана Дафчева от Асеновград.

Затова и Пловдив бе избран за премиера на техните книги – „Думите ме носят“ и „Очи за залез“.

Редакторката на книгите – Nelly Gospodinova, главен редактор на издателство „Буквите“ казва за тях:

„Думите ме носят“ – Екатерина Костова

Поезията на Екатерина Костова отразява философските и житейските търсения на авторката за посоката, пътя, пространствата и времето. Създаването на нов собствен свят, белязан от светлината на дома и семейството е движещата сила. Тъгата е също част от нея. Но това не е песимизъм. Котвите, корабите и морето са начин за завръщане на усмивките по лицата на най-близките. 

Стиховете са динамични, търсещи, завладяващи света и същевременно женствени и топли.

Очи за залез – Мариана Дафчева

Стиховете в „Очи за залез” на Мариана Дафчева ни потапят в топъл свят, белязан от дълбока чувственост и пречупен през призмата на женствеността. Свят, белязан от копнеж за близост и желание за себенамиране. Пътят към себе си е преживяване, оцветено от дълбока вътрешна емоционалност, жажда за заедност и любов. Същевременно това е фино, нежно и изискано светоусещане. Съзерцанието е също част от състояние. Авторката ни е дарила с красиви стихове за сезонността на света. „Очи за залез” са очите на любовта, с които можем да видим красотата на света в неговата хармонична цялост.

На премиерата ще бъде представен и втория брой на двумесечното издание за литература и култура „Мечта за книга“, посветен на пловдивската литература. В него са поместени произведения на 20 от най-известните пловдивски автори:

Антон Баев, Асен Димитров, Бианка Габровска, Галина Вълчева, Евелина Кованджийска, Елена Диварова, Емилия Зъбова, Иван Христов, Йорданка Гецова, Любка Славова, Мариела Конова, Мария Николова, Мария Стоева, Николай Гюлев, Николай Славов, Николина Серафимова, Радка Атанасова-Топалова, Розалия Александрова, Стефка Тотева, Тодор Чонов.

В броя ще намерите и интервю с Антон Баев, наградените произведения от Третия образователен конкурс: Диалог, както и много друга качествена литература.

24.04.2017

Начало: 18:00 часа

Галерия "Тракарт"

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…