УЧАСТВАТ - Стоян Алексиев , Емануела Шкодрева , Валентин Ганев , Теодор Иванов

Превод от английски - Светлана Панчева

Режисьор - Гаро Ашикян

Сценография и костюми - Милена Пантелеева

Музикална картина - Гаро Ашикян

Звездите на Народния театър „Иван Вазов” СТОЯН АЛЕКСИЕВ и ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА блестят в премиерния спектакъл на Камерна сцена НЯКЪДЕ В ТОЗИ ЖИВОТ ИЛИ ДА СИ ПАРКИРАШ КОЛАТА В ДВОРА НА ХАРВАРД”. Режисьорът Гаро Ашикян поставя една от най-прочутите пиеси на световноизвестния Израел Хоровиц, а в представлението с гласовете си участват още Валентин Ганев и Теодор Иванов.

ГАРО АШИКЯН неслучайно избира пиесата на Хоровиц: „Тази пиеса е като потънал кораб. Тук-там се виждат части от мачти, някой комин… елементи от едно пътуване, от изминат път. Едно от удоволствията на нашата работа беше да се гмуркаме и да изследваме невидимата част на този кораб. Творбата на Израел Хоровиц е една добре прикрита крайност. Тя притежава онази чаровна недоизказаност, която е характерна за произведенията, отдалечени от злободневната тематика. „Обстоятелствата налагат един саможивец да ползва услугите на домашна помощница. Случайно или не, тя се появява и в живота на стария учен настъпват някои промени… Пиесата се случва някъде между техните непринудени разговори, радиоприемника и корабните сирени от близкото пристанище”, казва той за спектакъла.

СТОЯН АЛЕКСИЕВ е в ролята на Джейкъб Бракиш – преподавател по музика и английски, „Страшилището на града”, и казва за ролята си: „За мен изпитанието да бъдеш Джейкъб Бракиш в пиесата на Хоровиц се криеше във въпроса : „Да Играеш или да Живееш?“ Избрах: „Ще Живея в Играта.“

„Моята Катлийн е чувствителен, раним, притеснителен човек. В нея има и стаена лудост, и твърдост. В същото време тя човек с вътрешен потенциал и любопитство към живота. Именно това ме интересува в пиесата на Израел Хоровиц и срещата между тези два различни свята – Джейкъб Бракиш и Катлийн Хоугън – кое дава възможност на човека да разгърне потенциала си и кое му пречи? Дали можеш да надскочиш себе си и да разкриеш способностите си? Защото си мисля, също като моята героиня, че когато няма какво да губиш и си изправен лице в лице с реалността, вече не се страхуващ от нищо и можеш да зададеш всички въпроси и да намериш отговорите”, казва ЕМАНУЕЛА ШКОДРЕВА за ролята си на Катлийн Хоугън.

Пиесата на Израел Хоровиц е странна и едновременно с това съвсем разбираема човешка история за срещи и разминавания, за избухвания и притихвания, за признания и осъзнавания. Самият той казва за нея: „Погледнато от гледната точка на Катлийн ми се струва, че пиесата е за придобиването на сила, смелост и знание. В началото на пиесата Катлийн има много малко от всичко това, докато в края тя притежава в изобилие от трите. Погледнато от гледната точка на Бракиш ми се струва, че пиесата е за споделянето на силата, смелостта и знанието. Но благодарение на своето образование (или липсата на такова), считам, че Джейкъб Бракиш и Катлийн О`Хара са в голяма степен една и съща личност”.

25.04.2017

Начало: 19:00 часа

Драматичен театър Пловдив, Камерна зала

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…