Будизмът прониква в Тибет през VII в.н.е. като първоначално бива проповядван от индийския учен Шантаракшита. Той не постига особен успех и препоръчва да бъде извикан известния тантрист Падмасамбхава, който чрез магическите си способности успява да усмири местните духове и наложи новото учение, като го съобразява с местните вярвания и култове. Падмасамбхава създава най-древната школа Нингама.

Индия е имала влияние върху голям периметър включващ Пакистан, Афганистан, Китай и т.н., но тибетската йога и тибетския будизъм се отличава от останалите.

Практиките на тибетските йоги се отличават до толкова от тези в Индия, че могат да се разглеждат като мистицизъм. По този повод неминуемо трябва да се разгледа школата Кагю, шесте йоги на Наропа - 1. Туммо (вътрешния огън), 2. Илюзорното тяло, 3. Съновиденията, 4. Ясната светлина, 5. Бардо, 6. Пътя за пренасяне на съзнанието. Учението Чьо.

Каним ви на сказка на тема "Тибетски мистицизъм" с гост дядо Благо. Място: Absinthe House в Стария град, Пловдив, на 04.05.17г. (четвъртък) от 19:00

Поканете подходящите хора!

 

Ако искате да следите тези събития, може да ни намерите в нашата фейсбук група:

https://web.facebook.com/groups/241646792582901/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…