Специална серия сувенири напомня на туристите за незабравимите мигове в най-стария жив град на Европа

Магнити с резбовани възрожденски къщи, римските мозайки - кандидати за ЮНЕСКО и практично одеяло за вечерите на Античния театър потеглят към всички точки на света от Пловдив

Пловдивски майстор резбар е автор на най-новата серия магнити, които привличат чуждестранните гости на най-стария жив град в Европа, разбра Под тепето. Те са изработени по специална технология и съчетават дърворезба и керамика. Серията може да бъде намерена в Туристическия информационен център на площад „Римски стадион“ и бе забелязана от наш репортер по време на представянето на  най-новата туристическа услуга на Общински институт „Старинен Пловдив“ – аудио гид.

„Идеята на Старинен Пловдив от самото начало е да създава таметични сувенири. Тоест, тръгвайки си от един обект да имаш частица от него. Тук в Информационния център са обобщени всички сувенири за Пловдив, не само от Стария град, но това е една съвсем малка част от тях. Може би до края на месеца ще бъде изложена цялата колекция,“ разказа заместник-директорът на Старинен Пловдив Рая Маринова.


Идеята е туриста да може да си избере стойностни издания, които са предварително проучени. На щанда присъства и „Пловдив 2019“. На таблото има и сувенири изработени по индивидуален проект на ОИ“Старинен Пловдив“, защитени със специален договор, които ще се продават единствено  в обекти на стопанисвани от Института. Там може да изберете между:  монета реплика на император Каракала, свързан с историята на Римския стадион; част от пиластрите от входа на стадиона, които се намират в Археологическия музей; Ктиторски надпис от Малка базилика, мозайка на Соломоновия възел, познатите символи на птици и еленче – част от древните римски мозайки, с които Пловдив кандидатства за включване в списъка на културното наследство на  ЮНЕСКО и много други.  

Колегите от дизайнерския екип подготвят и нова серия, която е функционална. Целта е сувенирите да са практични, а не просто да бършеш прах от тях или да са чупливи при полет, повдига завесата около изненадите Рая.


Скоро гостите на Пловдив ще получават и практична чанта за картата с обекти, която всеки може да отнесе със себе си. Екипът довършва проект за поларено одеяло, което е функционално за събитията на Античен театър – един практичен  сувенир когато задуха вятъра на хълма и страхотен спомен, който туриста да отнесе у дома.

Има и други интересни идеи, които още са във фурната, дразни любопитството ни Рая Маринова.


 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…