Виктор Костов ще се обучава на първата цигулка на Лия

Таня Грозданова

Тя е млада, красива и безумно талантлива. Изглежда малка и крехка, но свири като огромна и силна. Тя е Лия Петрова. Родена е през 1990 година и полага цигулка на детското си рамо едва на 4-годишна възраст. На 6 вече излиза с оркестър на сцена, а на 8 получава медал „Моцарт” за най-млад артист на ЮНЕСКО. През 2001 тя е приета в Hochschule fur Musik und Theater Rostock при проф. Petru Munteanu. Следват наградите от международните конкурси „Тибор Варга“ (Сион), „Луи Шпор“ (Ваймар), Instrumenten Music Fond и други. Като камерен музикант Лия Петрова се изявява на престижни европейски фестивали. След успешния й дебют в Хамбург тя е аплодирана на големите сцени в Рим, Прага, Монако, Брюксел и Амстердам.  Сред звездните й изяви е участието в проекта „Марта Аргерих и приятели” в Атина, където през 2011 си партнира с легендарната Аргерих, Рено Капюсон, Юри Башмет и Миша Майски. А през 2016 младата българка печели безапелационно Първа награда на авторитетния международен конкурс „Карл Нилсен” в Дания.

Лия Петрова свири на уникална италианска цигулка от лютиера Matteo Goffriller, изработена през далечната 1690 година. Той е бил активен между 1685-1735 и е основател на „Венецианската школа “ на лютиерите, във време, когато Венеция е един от най-важните центрове на музикалната дейност в света.

Колко си голям обаче определя не само това как свириш и какво притежаваш, а най- вече онова, което правиш, за тези които са по-малки от теб.

В неделя вечер, пред пълния Голям салон на втория етаж на Балабановата къща, минути преди да се впусне в един незабравим концерт, Лия подари първата си цигулка на едно пловдивско момче. Виктор Костов е ученик в НУМТИ „Добрин Петков“. Лия го забелязва миналата година по време на майсторски клас, който провежда в рамките на Международния фестивал „Дни на музиката в Балабановата къща“. Прави и впечатление, че малкият талант няма добър инструмент и този, който използва не отговаря на възрастта му. Тогава си обещава сама на себе си, че при следващото си идване в Пловдив ще му подари своята първа цигулка.

„Знам какво е да нямаш инструмент. В момента аз свиря на уникална цигулка, разбира се тя е притежание на частен колекционер и аз имам привилегията да я използвам в концертите си по света. Виктор получава моята първа цигулка, на която съм се учила и аз самата. Нека тя ти донесе успех, аз самата ще съм щастлива, че е в твоите ръце.“

Видимо развълнуван тийнейджърът успя, само да промълви „И аз съм изключително щастлив!“, и поднесе огромен букет на своята благодетелка. Виктор Костов държа подаръка си в ръце по време на целия заключителен концерт на есенното издание на фестивала.

Голяма Лия Петрова си партнира с двама млади френски музиканти – Адриен Ла Марка – виола и Аурелиен Паскал – виолончело. Едни от най-нашумелите млади звезди на класическата музикална сцена, които също като Лия  пристигнаха специално за фестивала.

И понеже вълшебствата не могат да бъдат разказани, ще си позволя само да цитирам дава от тези, които ги преживяха.

„Тази вечер гледах закриващия концерт на Дни на музиката в Балабановата къща. Най- стремителния концерт който някога съм гледал. Нещо, което може да се види на не много места по света- убеден съм. Благодаря ти Мила! Благодаря Ясене! Този фестивал е чест за града с нивото си! Само погледнете афиша! Аплодисменти!“ Валери Кьорленски.

„Бих искала да намеря достатъчно силни думи, с които да опиша красотата на концерта на Лия Петрова, Адриен Ла Марка и Аурелиен Паскал… Мога да кажа само едно – всички, които бяхме там, живяхме час и половина в един перфектен свят – свят мечта!“ – Мила Павлова.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…