До няколко месеца и новият булевард Северен ще е факт

Вижте кои проекти ще завършат до края на годината

Таня Кънева

Голямата раннохристиянска базилика на Филипопол ще бъде готова да посреща посетители в края на месец септември тази година. Това стана ясно по време на днешното заседание на Общински съвет – Пловдив, на което се обсъждаше бюджета за 2019-а година.

Докато изреждаше големите инфраструктурни проекти, по които се е работело и ще продължи да се работи през тази година, в отговор на въпрос на опозоцията, кметът Иван Тотев каза, че Голямата базилика, която трябва да е готова на 26 септември.

При коментарите около бюджета дне общинските съветници попитаха кои проекти ще бъдат завършени тази година. Кметът Иван Тотев поясни, че до 2-3 месеца трябва да е готов новият бул. „Северен“. После изброи реконструкцията на хълм Бунарджика. пл. „Централен“ също ще бъде завършен. През юни се очаква завършване на галерията на ул. „Гладстон“ № 32.  До 26 септември ще заработи и Голямата базилика, съобщи кметът.
Така Голямата базилика ще бъде завършена и ще посреща туристи през есента в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата. Припомняме, че проектът е съвместен на Община Пловдив и фондация „Америка за България”. За археологическите проучвания на древния храм, както за реставрацията на мозайките, консервирането и експонирането им от фондацията инвестират общо над 8 милиона. Мозайките се реставрират в ателие в Стария град, а за труда на екипа реставратори ви разказахме подробно ТУК. Как строителството на покриваща конструкция напредва може да видите ТУК.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…