„пАРТньорство“ е образователна инициатива, която цели да вдъхнови ученици от училищата ОУ „Найден Геров“ и ОУ „Кирил Нектариев“ в кв. „Столипиново“, въвличайки ги в реална творческа среда. По този повод фондация „Пловдив 2019“ организира, като част от проекта „Всички заедно – за по-добро образование и здраве“ посещение на група ученици, техните учители и двама образователни медиатори в Регионален етнографски музей – Пловдив на 20 февруари. Целта е там те да научат повече за постоянните експозиции на музея и да посетят изложбата „Песента на дървото“, която разказва за народните музикални инструменти (гайда, гъдулка, тамбура, зурна и др.). Обиколката ще е под формата на игра като ще включи и финална практическа задача за затвърждаване на наученото. Следващата седмица на 26 февруари, друга група от двете училища ще посети Детския отдел, както и Американския център на Народна библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив. Учениците ще получат въведение в света на литературата, както и интерактивно обучение за техническа грамотност с помощта на екипа и специално роботче.

 

Четири културни институции в града вече са част от инициативата „пАРтньорсво“ като ангажират в своите програми групи ученици от кв. Столипиново. В края на миналата година съвместно с Градска художествена галерия – Пловдив и Държавна Опера – Пловдив учениците опознаха значими места в Стария град като се спряха най-вече в експозиция „Златю Бояджиев“. Там научиха основни понятия и техники в изобразителното изкуство и създадоха свои рисунки от вече видяното по време на обиколката. Врати отвори и Дом на културата „Борис Христов“ с гостоприемната г-жа Опера, която им разказа какво се случва зад кулисите на едно представление.

„пАРТньорство“ подготвя всеки месец по две прояви до края на юни 2019 г. Всички културно-образователни занимания са съобразени с подготовката на учениците и целят да разширят досегашните им образователните програми. С помощта на учителите, медиаторите и включените културни институции, инициативата създава интерес и нюх към изкуството и стимулира творческото развитие сред децата.

1 comment

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…