Конкурс за фотографии събира красотите на Пловдив

Изложба „Матера – нюанси“ на 22- годишната талантлива фотографка Дениз Мацарела бе открита снощи в емблематичната Балабанова къща в Стария град. Изложбата се превърна в пресечна точка на двете столици на културата  – Пловдив и Матера, а творбите на авторката - в посланици между Италия и България.

Директорът на домакините от ОИ “Старинен Пловдив“ Йордан Илиев даде старт на културния мост с приветствие към присъстващите. От своя страна г-жа Луиджиана Педи, директор на Италианския културен институт и организатор на събитието, разказа интересни факти за авторката и изложбата. „Фотосите на г-ца Дениз показват как младежта вижда Матера през обектива си. Избрахме нейното усещане за града, защото то е различно, защото не наподобява пощенска картичка“, сподели още тя.

Експозицията представя в 27 фотоса символите и емоциите от каменния италиански град. Младата авторка е успяла да улови с обектива си и процесите през които преминава града от тъмно към светло, от настояще към бъдеще. По време на откриването тя сподели и впечатленията си от магията на древния Пловдив, от усещането за хората и местата тук. Приветствие поднесе и зам.-директорът на фондация „Пловдив 2019“ Виктор Янков, който припомни за въздействащата атмосфера на италианския град, вдъхновил не само Мел Гибсън и Пазолини, но и всеки имал възможността да се докосне до красотите му. Гост бе и г-н Джузепе ди Франческо - почетен консул на Италия в Пловдив.

С официалното представяне на изложбата бе даден старт на съпътстващ фотоконкурс, посветен на красотата на Пловдив и неговото богато културно-историческо наследство. Конкурсът е със заглавието „Красотата на детайлите в Пловдив“ . Наградите са  пътуване до Матера с участие в уъркшоп, или  500 евро за фотографска техника.

 Награждаването на победителите ще е през юни също в Балабановата къща. Условията на конкурса могат да бъдат намерени в уеб страницата на Старинен Пловдив.

Изложбата „Матера – нюанси“ е част от календара на „Пловдив – Европейска столица на културата 2019“ и може да бъде видяна в Балабановата къща до 2-и април.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: [email protected]; [email protected]


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…