Пловдивчани честват Съединението с поклон пред дейците му

 

На 7 септември в града се провежда първото масово поклонение

 

Таня Грозданова

 

Пловдивчани честват Съединението с поклон пред дейците му. Тържествата по случай 134-та годишнина от Съединението на България и Празника на град Пловдив – 6 септември, започнаха под купола на Катедралния храм „Света Богородица“ тази сутрин, където Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай отслужи тържествен молебен.

 

Програмата продължи с полагане на венци и цветя пред паметника на Захари Стоянов в Дондуковата градина, докъдето основните официални лица се придвижиха вкупом, а там ги очакваха още районни кметове и общински съвтници, както и малцина граждани.

 

Слово за делото на „едно обикновено овчарче, стигнало до мястото на председател на Народното събрание“, произнесе директорът на Историческия музей Стефан Шивачев.

 

 

„Днес, 130 години след неговата смърт, ние се покланяме пред подвига на революционера, участник в подготовката на Старозагорското въстание.Пред подвига на  апостола от Четвърти революционен окръг на съдбовното въстание от 1876 г., но и пред гения на летописеца…  в града, с който той свързва името си с най-великата българска идея след Освобождението – обединението на разпокъсаното Отечество! От неговите Записки поколения българи са научавали що е България.“

 

 

След летописеца на българските въстания по протокол дойде ред на Капитан Райчо. Барелефът на Символа на бългорското Съединение и родната войска стои на един от ъглите на площад Римски стадион и поднасянето на венци под него винаги минава някак набързо. Дядо Райчо, както с любов са го наричали пловдивчани, е единствената жертва, дадена за делото на Обединена България.

 

 

„На 7 септември в Пловдив се провежда първото масово поклонение пред този истински българин. Тогава населението на града е било около 33 000 души, във вестниците се съобщава, че над 20 000 са присъствали на неговото погребение,“ напомни Шивачев пред събралото се множество. 

 

През това време по булевард „Шести септември“ вече финишираха първите участници в едноименния маратон. Официалното награждаване на победителите е в 12 часа на площад Съединение.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…