Най-активно училище в България стана Професионална гимназия по механизация на селското стопанство "Пейо К. Яворов" гр. Гоце Делчев

 

За шеста поредна година сдружение БГ Бъди активен отличи най-активните учебни заведения в България. Сдружението координира инициативата Европейски ден на спорта в училище, в която през тази година се включиха 390 учебни заведения в цялата страна, като бяха организирани множество различни събития с участието на над 77 000 ученици и близо 8 000 преподаватели. Тази година разнообразната програма включи всякакви видове физическа активност, спорт и игри; широко отразяване в социалните медии. Повече от половината от участващите учебни заведения бяха организирали тематично празника, като основните теми бяха: спортът, като начин за подобряване на психичното здраве при децата и  чисто събитие – за разделно събиране на отпадъци и промотиране на култура и отношение към средата.

 

Инициативата  Европейски ден на спорта в училище бе официално подкрепена от Министерството на образованието и  Министерството на младежта и спорта, Център за развитие на човешките ресурси, Община Пловдив, Община Кюстендил, Областна администрация Русе, Областна администрация Търговище,        Областна администрация Бургас, Областна администрация Ловеч, Столична Община, Община Сандански, Община Димитровград, Община Гулянци, Община Иваново, Община Луковит, РЗИ Разград  и много други организации, спортисти и общественици. 

 

Определянето на най-активните училища в България отново бе сериозно предизвикателство пред екипа на БГ Бъди активен, тъй като много от учебните заведения, участвали в Европейския ден на спорта в училище, се бяха справили отлично и покриват критериите за активно училище, поставени от нашия екип. С помощта на установените предварително критерии бях отличени 5 учебни заведения от цялата страна, които са: Професионална гимназия по механизация на селското стопанство "Пейо К. Яворов" гр. Гоце Делчев, обл. Благоевград; Средно училище ,,Васил Левски” гр. Гълъбово, обл. Стара Загора; Основно Училище " Свети свети Кирил и Методий" – с. Старо Оряхово, общ. Варна; Детска градина „Слънце“ – гр. Левски, обл. Плевен  и СУ "Екзарх Антим I"  - град Казанлък, общ. Стара Загора. Те ще получат почетни плакети на Министерството на младежта и спорта.

 

Видео послание от зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов:

Видео послание от г-жа Ласка Ненова, мениджър на инициативата за насърчаване на физическата активност NowWeMOVE

 

 

Организираният спортен празник в най-активното учебно заведение в град Гоце Делчев е било с продължителност от 350 минути, като в него са се включили всички ученици и   преподаватели. Засегнати са основните теми на тазгодишната кампания -  част от спортните игри са били посветени на темата за разделно събиране на отпадъци. Допълнително са  изработени информационни брошури и табла на тема здравословно хранене и здравословен начин на живот. Представена е била част от биопродукцията на гимназията. Изнесена е  лекция на тема: "Спортът като начин за подобряване на психичното здраве на децата" от външен лектор. Спортните активностите, които са инициирали са различни, като част от тях са излезли извън рамките на училището  -  Флашмоб -  предаван на живо; Игра ""Разпознаване и сортиране на екзотични плодове и зеленчуци"; Състезание ""Майсторско управление на велосипед"; Състезания по канадска борба, лицеви опори, клекове, подскок на един крак, горски многобой, както и турнир по футбол. 

 

 

Повече за Европейския ден на спорта в училище:

 

Главна цел на Европейския ден на спорта в училище е да се даде възможност на децата да опитат нови спортове, за да намерят заниманието, което да им помогне да растат здрави и силни. За целта много училища организират демонстрации на различни спортове или състезания за ученици. Често гости на празника в различните училища са професионални спортисти, треньори и известни лица, свързани със спортната дейност. Събитието е пример за обединяване на различни организации, институции, доброволци и училища в името на популяризиране на ползите от физическата активност и здравословния начин на живо.

 

Справянето с негативните последици от заседналия начин на живот е една от целите на Международната асоциация за спорт и култура (ISCA), инициатор на програмата Европейски ден на спорта. Събитието е включено в нейната ежегодна инициатива за насърчаване на физическата активност и масовия спорт NowWeMOVE.  Координатор на програмата за България е сдружение БГ Бъди активен.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…