За две години фондацията ще обучава млади хора на доброволчество в сферата на културата

 Заедно с градовете Нови Сад  (Сърбия), Тимишоара (Румъния) – европейски столици на културата за 2021 и 2022, и още 4 града от Хърватия, Полша, Италия и Гърция, Пловдив се включва в международен проект за насърчаване на доброволчеството.

Проектът „YOUNGETEERS“  предвижда в рамките на две години организациите с утвърден опит в работата с доброволци  от различните градове да извлекат и синтезират опита си преди и по време на Ковид кризата, за да открият нови начини за дългосрочно сътрудничество между младите хора и хората, творящи в сферата на изкуството.

„YOUNGETEERS“ е с общ бюджет от  126,896.00  евро и  е одобрен от програма „Еразъм +“ към Национална агенция по мобилност и европейски програми в Хърватия, откъдето е и водещата организация по проекта. „Пловдив 2019“ като партньор ще разполага с 21.460,00 евро, с които ще обхване млади хора на възраст от 17 до 27 години, доброволци, младежки работници, доброволчески персонал и персонал от културни и творчески сектори.
По време на подготовката на Пловдив – Европейска столица на културата до 2019 –та доброволците, записани към фондацията, наброяваха над 1000. Те бяха едни от основните двигатели за представянето на откриващото събитие в годината на титлата. Безценната бе подкрепата и опитът им в реализирането на десетки събития и проекти от културния календар на града. Към момента фондацията поддържа неформална комуникация с близо 500 от тях, които регулярно участват в различни международни онлайн формати и уебинари, свързани с темата.

Проектът, който ще стартира през март 2021, в началото ще заложи на опита на дългогодишни доброволци за разработване на нормативни бази за признаване на придобитите знания, умения и компетенции, които младите хора да получават чрез дейността си в сферата на културата, използвайки инструментите на  неформално обучение.

Целта, която си поставят организациите, е да бъде създадена нова методология за обучение на младежки работници за управление на доброволци в културата по време на криза. „YOUNGETEERS“  ще приключи през декември 2022 с  издаването на Ръководство за бъдещата работа с доброволци на европейско ниво.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…