Наръчник за граждани

 

Всички сме били там. Тръпката от новото вече я няма и предизвикателствата изглеждат по-големи от постиженията и подобреното качество на живот. Следните шест съвета ще ви помогнат да заздравите връзката си с демокрацията.

 

1. Потърсете достоверна информация. Достъпът до надеждна информация е в основата на всяка добра връзка. Потърсете независими източници на информация, които разглеждат проблемите от всички ъгли по балансиран, безпристрастен начин. Такъв източник са медиите с прозрачна собственост, които спазват високи етични стандарти. Гледайте този видеоклип за медиите и демокрацията, създаден от фондация „Софийска платформа“ и образователния сайт Уча.се с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България, за да разберете как да различавате между достоверните източници на информация и разпространяващите фалшиви новини и дезинформация сайтове.

 

Особено полезни ще са ви ресурсите на Асоциацията на европейските журналисти – България.

 

2. Бъдете проактивни. Не намирате информацията, която търсите, въпреки че се отнася до работата на публична институция? Подайте заявление за достъп до обществена информация! Имате право да бъдете информирани за дейността на обществените институции и за това как се харчат данъците ви. Разберете как да упражните това си право с помощта на екипа на фондация „Програма Достъп до Информация“. Свържете се с тях на http://www.aip-bg.org/contacts/.

 

Има и други начини да сте проактивни, например като подкрепите неправителствена организация, работеща за по-прозрачни и отчетни публични институции, или като станете част от екипа ѝ. Можете да се присъединете и към гражданска група с интереси, сходни до вашите – били те свързани с качеството на въздуха или градоустройството. Резултатът ще бъде по-удовлетворяваща връзка с демокрацията.

 

3. Доверете се… предпазливо. Доверието е важно, но още по-важно е да се уповавате на факти. Информирайте се за работата на народните представители с помощта на инициативата „Отворен парламент“ на Института за развитие на публичната среда. Ако искате да научите повече за биографиите на депутатите, законодателната им дейност и техните доходи, следете докладите и анализите на института в „Отворен парламент“. Те ще ви помогнат да разберете дали вашите представители изпълняват обещанията си и дали заслужават повторното ви доверие на предстоящите избори.

 

4. Поучете се от чуждия опит. Те живеят в чужбина от години, но връзката им с България е все така силна. Нещо повече, тези наши сънародници са силно ангажирани с демократичния процес в страната. Те участват в разкриването на избирателни секции зад граница или в наблюдението на изборния ден, подкрепят български образователни инициативи и културни мероприятия, поддържат интереса към страната ни сред международната общност. Научете повече за тях в секция „Гледна точка“ на „Отворен парламент“.

 

5. Гласувайте. С гласа си влияете директно на демократичния процес. Посетете сайта „Аз гласувам“ на Института за развитие на публичната среда (ИРПС), за да научите кои са важните дати за изборите, от какви документи имате нужда, за да гласувате, и какви са правата и задълженията ви като гласоподавател. Там ще откриете събрана на едно място информация за платформите на политическите партии и позициите им по общественозначими теми.

 

Този кратък филм от Тануки Филмс, създаден с подкрепата на ИРПС, напомня, че всеки гласоподавател има право да гласува свободно и анонимно.

 

6. Бъдете търпеливи. Изграждането на демокрация е дългосрочен процес. Имайте търпение и не забравяйте, че единствено демократичното управление и активните граждани гарантират равни възможности и справедливо отношение за всички.

Източник: us4bg.org

 

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…