×

Забележка

There was a problem rendering your image gallery. Please make sure that the folder you are using in the Simple Image Gallery Pro plugin tags exists and contains valid image files. The plugin could not locate the folder: media/k2/galleries/16668

Галерия Джуркови отбелязва със специално събитие на 27 май първата година, откакто посреща любителите на българското изкуство.

В подножието на Старинен Пловдив, на улица „Съборна“ 19, се отличава красиво възстановена къща на три етажа, която отвори врати за посещения преди една година с постоянна експозиция от творби на български художници творили от края на 19 век до наши дни.

Сградата е строена в началото на миналия век и е архитектурен паметник от ансамблово значение. В нея може да се види съхранен битът на градската къща от ранните години на 20 век. Чрез красивите стари мебели, ръчно тъканите килими и внимателно подбраните детайли в декорирането и обзавеждането се усеща уюта и духа на онова време.

На трите етажа от къщата е експонирана личната колекция на семейство Джуркови, която те с радост споделят с хората. Събраните късчета от големия талант и достоен труд на българските творци са подредени хронологично, а авторите са представени с цитати и биографии. Сбирката е реализирана през годините с любов и преклонение към българското изкуство. Тук е подслонена само малка част от богатството, което са ни завещали нашите великолепни художници, с чийто талант можем да се гордеем. Най- многобройни са маслените платна, могат да се видят също и великолепни акварели, рисунки, графични работи и пластики. Освен широко известните имена, тук е отредено място и за някои позабравени или не толкова познати автори. Заслужено внимание се отдава и на талантливите български художнички.

Галерия Джуркови е подходяща, както за индивидуални, така и за групови посещения. Работното време е от вторник до неделя 12.00 до 18.00 часа.

Image Gallery

{gallery}16668{/gallery}

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…