С приза на името на световния оперен бас, в родния му град ще бъдат отличавани талантливи артисти и прояви със значим принос за развитието на съвременната култура

Идеята е на “Фондация за развитие на артистични таланти” на бизнесмена Иван Фратев

На 18 май преди 107 години в Пловдив се ражда Борис Христов. Ролята му за популяризиране на българската култура и поставянето ѝ  сред най-високите постижения на европейското и световно културно наследство е безспорна и всепризната. Именно затова „Фондация за развитие на артистични таланти“ избра днешната дата, за да обяви новоучредената Награда за култура. Тя ще бъде връчена за първи път през тази година и символично ще подкрепи изключителните усилия да се създава изкуство в сложната за всички артисти и хора на изкуството 2021.

Организацията и нейният председател – бизнесменът Иван Фратев, не са имали колебание чие име ще носи призът, който ще получават съвременни личности с ярки и безспорни постижения в изкуството в града под тепетата. Името на Борис Христов  е трайно свързано с подкрепата за стойностни събития, които допринасят за достойното развитие на Пловдив. Фондацията стои изцяло и зад финансирането на изработката на пластиките Награда „Борис Христов“. За отличието с него разговаря Таня Грозданова.

За какво ще се присъжда отличието?

Награда ще се присъжда за постижения, които по безспорен начин придават високо качество и съдържание на културните процеси в град Пловдив и страната. Сред критериите за избор на личност и/или събитие от особено значение ще бъде устойчивостта на постигнатите резултати, както и съизмеримостта им с най-добрите образци на съвременното изкуство по света. Ще се анализират и интересите на публиките, начините и степените на въздействие върху тях, възпитаването на вкус и това доколко художественият факт способства за създаване на трайни нагласи на потребност от изкуство. Същевременно, изцяло в духа на цялостния отпечатък, който фигура със значимостта на Борис Христов оставя, присъждането на отличието с неговото име ще търси и насърчава произведения и автори с високи и безкомпромисни естетически критерии за създаване на стойностно изкуство.

Как се роди тази награда?

Идеята за наградата е моя.

Цялото интервю прочетете в Под тепето

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…