Две възможности за кандидатстване на творци с интерес към изкуство в открити пространства, общностно изкуство и антропология на града, обявява водещата организация на проекта „Европейска академия за изкуства в открити пространства „Училище Участваме Заедно“ (School of Participation) Walk the Plank - UK.

Поканите достигат до кандидатите чрез партньора от българска страна - фондация „Пловдив 2019“ и имат за цел да съберат на едно място артисти, които да обменят опит в работата си при организиране на мащабни събития и спектакли, и изследване на градските пространства, претърпели промени последното десетилетие.

Първата възможност за желаещите е да участват в работилница от 18 до 25 юли 2021, която ще се проведе в град Ковънтри - Великобритания с домакин: Coventry UK City of Culture. Училището там ще се фокусира върху развиване на умения в сценографията, музиката, разказване на истории, движения по земя и по вода. Съвместната работа ще приключи с кулминация – празничен пърформанс в басейна на градския канал на Ковънтри.

От 1-и до 8-и август град Грац, Австрия кани изследователите на градската антропология да се включат в практическо обучение с колеги от цяла Европа, за да споделят артистични стратегии, тактики и методи на общностното изкуство в градско пространство. Участниците ще дискутират и  теми, свързани с икономическите и културните промени, предизвикващи дебат за дизайна и съвременната употреба на градските пространства.

Крайният срок за кандидатстване и по двете покани е 9-и юни. Разходите по пребиваването на артистите се поемат от организаторите, а официалният език на участието е английски.

Проектът „Европейска академия за изкуства в открити пространства „Училище Участваме Заедно“ (School of Participation) е част от Програма „Творческа Европа“, подпрограма „Култура“ на ЕС. Водеща организация е Walk the Plank – UK, в партньорство с uniT – Университет Грац, и европейските столици на културата Пловдив 2019, Нови Сад 2022, Каунас 2022, Ковънтри 2021. Асоциирани партньори са Лимерик, Еревански Институт за съвременно изкуство, Общински съвет Тарту (Тарту в Естония е ЕСК 2024), както и Веспрем Балатон 2023.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…