Проектът PlovdivTypeface на българските студиа PUNKT и Typedepot е избран сред водещите проекти на най-големия международен конкурс за шрифтове на кирилица – Modern Cyrillic Type Contest 2021, организиран от руското шрифтово студио Paratype. Конкурсът се провежда за трети път и е утвърден като най-елитния международен конкурс за шрифтове, поддържащи и акцентиращи върху кирилицата. Сред журито на конкурса са видни имена от шрифтовата сцена като Питър Биляк, Александра Королкова, Валери Голуженков, Александър Любовенко.

Предните издания на конкурса се проведоха през 2014-та и 2019-та година и също имаха активно българско участие.

PlovdivTypeface е проект за шрифтова фамилия, вдъхновена от гражданите на Пловдив, достъпна за безплатно ползване. Той започна през 2019-та година и беше част от  програмата на Пловдив 2019 Европейска столица на културата. Стартира с кампания по  събиране на почерци в навечерието на най-светлия за българската културата празник -  24-ти май. Тогава в рамките на три дни бяха събрани над 3800 почерка на граждани и гости на Пловдив. В следващите няколко месеца тези образци бяха анализирани и претворени във фамилия от седем шрифта, достъпни за безплатно теглене и употреба.

Повече за проекта може да разберете на инстаграм канала @plovdivtypeface или на сайта  https://plovdivtypeface.com/bg , от където можете и да изтеглите фамилията.

 Можете да разгледате проектите и да гласувате за PlovdivTypeface до 14 юли на сайта на конкурса: https://moderncyrillic.org/en/votes

Резултатите от състезанието ще бъдат публикувани на уебсайта moderncyrillic.org на 15.07.2021 г. Победителите ще бъдат наградени с дипломи от състезанието „Съвременна кирилица-2021“, а произведенията им ще бъдат отпечатани и представени в каталога на състезанията и на пътуваща изложба. Авторите на печелившите шрифтове ще получат почетна диплома и копие от каталога.

PlovdivTypeface е първият безплатен шрифт на Пловдив, създаден на базата на почерците на неговите граждани и приятели. С появата на PlovdivTypeface през 2019 г. Пловдив отпразнува домакинството си като първата европейска столица на културата, която пише на кирилица. Процесът на създаване на богатата шрифтова фамилия е вдъхновен от характера на Пловдив – разнообразен, многопластов, толерантен и единен.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…