От днес в Пловдив започва „Седмица на Димитър Димов“. В Дом на културата „Борис Христов“ от днес - 20 септември в продължение на 14 дни може да бъде разгледана изложба, озаглавена „Литературната аптека на Д. Димов“. Ще бъдат изложени автентични опаковки на лекарства, описани в романите на писателя, от колекцията на Музея на медицината при МУ-Пловдив. Посетителите ще могат да видят и оригиналите на първите издания на романите на Димитър Димов. Откриването е в 17.00 часа. Лекари и фармацевти от Университета ще разкажат на достъпен език за медикаментите от литературната аптека. Ще бъдат представени снимки и документи от фонда на къща музей „Димитър Димов”, отразяващи периода на престоя му в град Пловдив. В 18.00 часа е предвидена прожекция на документалния филм „Триптих за Димитър Димов“ и творческа среща с неговите автори проф. Златимир Коларов – сценарист, и Валентина Фиданова-Коларова – режисьор. „ Триптих на Димитър Димов“ е първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димитър Димов.

Проявите, посветени на писателя и неговата творба, ще завършат с литературно четене на романа „Тютюн“. В навечерието на Европейския ден на езиците 26 септември, на 24 септември в 13.00 часа  в Аудиторния комплекс на МУ-Пловдив български и чуждестранни студенти ще прочетат откъс от романа на различни езици.

Седмицата на Димитър Димов в Пловдив е част от Календара на културните събития на Община Пловдив и част от Плана за културна и социална дейност на Медицински университет – Пловдив. Медицински университет – Пловдив, съвместно с Националния литературен музей и Община Пловдив организират поредицата от събития, посветени на автора и неговия роман по повод навършването на 70 години от издаването на романа „Тютюн“ на любимия на поколения българи писател Димитър Димов. Романът е написан в Пловдив, по времето когато Димитър Димов е бил ръководител на Катедрата по анатомия и физиология в Пловдивския държавен университет „Паисий Хилендарски“.

 „Седмица на Димитър Димов“

20.09. | понеделник 17:00 ч.

Официално откриване на

„Седмицата на Димитър Димов в Пловдив“

Дом на културата „Борис Христов“

ул.“Гладстон“ 15

Вход свободен

20.09. – 03.10.

Изложба „Литературната аптека на Димитър Димов“

Представена от кураторите на Музея на медицината и на Къща-музей „Димитър Димов“

Дом на културата „Борис Христов“

ул.“Гладстон“ 15

Вход свободен

 

20.09. | понеделник, 18:00 ч.

Филмова прожекция на „ Триптих на Димитър Димов“

Първият документален филм в българското кино, който разказва за живота и творчеството на Димитър Димов. Творческа среща с писателката Теодора Димова, лекаря- писател проф. д-р Златимир Коралов и режисьорката Валентина Фиданова.

Дом на културата „Борис Христов“

Конферентна зала 2 ет.

ул.“Гладстон“ 15

Вход свободен

24.09.| петък 13:00 ч.

Литературно четене на откъси от романа „Тютюн“ на Димитър Димов, преведени на различни езици. В четенето ще участват български и чуждестранни студенти от МУ-Пловдив и е модерирано от филолози от Департамента за езиково и специализирано обучение.

Аудиторен комплекс в базата на МУ, бул. „Васил

Априлов“ №15А

Вход свободен

1 comment

 • Comment Link SUSAN BENSON SUSAN BENSON Окт 01, 2021

  Здравейте дами и господа, имате нужда от финансова помощ? Аз съм Сюзън Бенсън. Аз съм кредитор, а също и финансов консултант.

  Имате ли нужда от бизнес заем, личен заем, ипотечен заем или заем, за да завършите проекта си? Ако отговорът ви е да, ще ви препоръчам да се свържете с моята фирма. Ние предоставяме всички видове кредитни услуги, включително дългосрочни и краткосрочни заеми. За повече информация ни пишете по имейл: (sunshinefinancialgroupinc@gmail.com) или ми изпратете съобщение директно в WhatsApp чрез: +447903159998 и получете отговор в един миг.

  Ние сме цялостна компания за финансови услуги и се ангажираме да ви помогнем да изпълните всичките си стремежи. Ние сме специализирани в предоставянето на структурирани финансови решения на физически лица и компании по най -ефективния и бърз начин.

  Ето някои причини, поради които трябва да се свържете с нас за заем;
  * Удобство - Можете да кандидатствате за заем по всяко време и навсякъде.
  * Гъвкава сума - Вие решавате колко искате да вземете назаем.
  * Бързо директно финансиране - Вземете заема си в рамките на 24 часа след одобрението.
  * Гъвкав лихвен процент - Достъпен лихвен процент от 3%.
  * Високи проценти на одобрение - Имате 99,9% шанс да получите заема
  * Гъвкаво погасяване - Вие трябва да изберете Датата на погасяване, седмично, месечно или годишно за продължителност 1-30 години.
  * Просто онлайн приложение.
  * Персонализирано ръководство и опит.
  * Без скрити такси

  Не губете възможност поради липса на финанси. Свържете се с моята компания сега, ние можем да ви помогнем с кредит, защото сме помогнали на много хора и организации, които са изправени пред финансови затруднения по целия свят

  За повече информация относно нашата оферта за заем, моля, изпратете ни вашето искане за заем чрез
  Имейл: sunshinefinancialgroupinc@gmail.com
  WhatsApp/Telegram: +447903159998

  Посредниците/консултантите/брокерите са добре дошли да доведат своите клиенти и са 100% защитени. В пълно доверие ще работим заедно в полза на всички участващи страни.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…