Известни български писатели правят литературни портрети на възрастни хора в проекта „Да се чуем!”. Инициатива стартира днес, в Деня на възрастните хора - 1 октомври. Проектът е част от програма "Наследство" и е се организира от фондация "Елизабет Костова".

Инициативата “Да се чуем!” цели повишаване на социалната ангажираност по отношение на възрастните хора в България със средствата на литературата. По-специфично, проектът популяризира литературни портрети на възрастни събеседници, написани от български писатели на базата на телефонни разговори.

В този смисъл, “Да се чуем” не е тривиалното обещание за общуване, което вечно се отлага, а покана за вслушване в гласа на тези, които много често са изоставени в забрава, самота и изолация - хората от т.нар. златна възраст. Избрахме телефонната комуникация като инструмент на проекта, защото тя създава интимна, но ненатрапчива социална връзка между събеседниците, докато спазва физическа дистанция.

Колкото и парадоксално да звучи, във възрастта, в която паметта започва да ни изневерява, спомените ни връхлитат; когато социалната активност намалява, хората в пенсионна възраст се осланят на спомените от миналото, идентифицират се с възрастта, когато са били млади и активни. Проектът откликва именно на тази естествено пораждаща се с възрастта склонност към разказване на истории, независимо дали произхождат от миналото или от тревогите на момента. Чрез телефонните интервюта се опитахме да им дадем глас, а под талантливото перо на Виргиния Захариева, Георги Господинов, Достена Лаверн, Мария Донева, Надя Радулова историите на Людмила Иванова, Нели Михайлова, Лина Джамбазова, Пенка Димова, Мария Атанасова, Пенчо Жеков, Дана Ангелова, Лиляна Николова, Виолета Танева и Стана Ангелова бяха преведени в строфи.

Между 4 и 8 октомври ще бъдат публикувани по две произведения на ден, които може да проследите на следния линк.

Кампанията ще бъде отразена по БНТ  в предаванията "100% будни" и "Денят започва" , а част от произведенията ще бъдат прочетени в ефира на предаването „Хоризонт до обед“ на БНР на 1 октомври и няколко поредни дни след това.

Поради увеличаването на броя на заболелите от ковид,  публичното четене и изложба на произведенията в Пловдив, както и уъркшопа по мемоарно писане за възрастни се отлагат за април 2022 г.

Проектът е част от програма НАСЛЕДСТВО на Пловдив - Европейска столица на културата и се осъществява в партньорство с Пенсионерски клуб "Централен", град Пловдив, Библиотека “Иван Вазов” и в партньорство с предаването "Хоризонт до обед" на БНР и БНТ.

Повече информация за проекта на следния линк: https://cutt.ly/CEO3hGF и на сайта на Фондация „Елизабет Костова“.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…