Фондация „Пловдив 2019” обяви старта на Академия за културен мениджмънт за надграждане капацитета в областта на културата и след годината, в която града под тепетата бе първата Европейска столица на културата. Проектът CULTART на стойност 262 105 евро фондацията спечели по програма Еразъм+, сектор Младеж - партньорства за сътрудничество, администрирана от Центъра за Развитие на Човешките ресурси – Национална агенция по програма Еразъм+. Целта на Академията е да обучи 50 младежи от България, Италия, Австрия, Гърция и Македония и да ги превърне в бъдещите звезди в сферата на културния мениджмънт.

„Този проект е голям успех за Фондация „Пловдив 2019”. През 2019г. се питахме „А сега накъде?”. Продължихме да програмираме, въведохме антикризисни мерки. Но и продължихме да привличаме средства. Фондацията доказа, че има капацитета за това”, каза зам.-кметът Пламен Панов на първата пресконференция по CULTART в Епископската базилика тази сутрин.

Ръководител на проекта и негов двигател е заместник директорът на „Пловдив 2019” Виктор Янков. За първи път фондацията кандидатства като основен партньор в такъв голям проект. Той бе класиран на трето място, но е с най-голямо финансиране. Партньори в консорциума са организации от 5 държави- Clearly Culture – Виена и екипът от експерти създал магистърската програма по Културен Мениджмънт на Университета във Виена, също Търговско- промишлена камара на град Лече, Италия, „Алианс за иновативни практики“ – България, „Еду-център“ – Скопие, Северна Македония, „Международен център за устойчиво развитие“ – Йоанина, Гърция.

„ Амбицията на CULTART е да направи връзка между образование, култура и професионална реализация в сферата на културата. АМТИИ е асоцииран партньор в проекта. Проектът ще даде шанс на 10 младежи и от петте страни да работят с културни институции във всяка една от държавите в рамките на 24 месеца. Надявам се тези десет човека, които ще бъдат избрани в България, след тези 24 месеца да бъдат разпознати от сектора и да са следващите двигатели в културния мениджмънт”, обясни Виктор Янков.

Проектът представлява практическа образователна програма по управление на културни организации и събития, която ще се проведе в рамките на две години и ще обхване 50 културни мениджъра от България, Австрия, Италия, Гърция и РС Македония. Целта на курсовете, разделени в 10 модула, е младите хора да повишат уменията и шансовете си за професионална реализация в творческия сектор.
Обучителната програма е създадена от преподавателски екип на Университет Виена, като е ползван натрупания опит от образователната програма на фондацията – Форум 2019, благодарение на която за четири години бяха проведени десетки презентации, срещи и обмяна на опит на артисти от страната и чужбина.

Академията стартира началото на 2022 г. и ще покрива целия спектър на творческите индустрии – фестивали, галерии и музеи, театър и танц, дизайн и архитектура, нови занаяти. Младежите ще преминат курсове за културни иновации, бизнес и предприемачество в творческите индустрии, управление и администрация на културни институции. В програмата им са заложени още и базисни дисциплини като маркетинг, медии и комуникация, създаване на бранд, умения за презентации и социално предприемачество.

Всички образователни модули са с практическа насоченост и така работата е фокусирана върху актуални проблеми в културния сектор, и ще включва разработване на бизнес планове, проекти и стратегии за развитие след Ковид -19. Към този сегмент CULTART предвижда и създаването на първата в България стартъп платформа за финансиране на културни проекти и организации, отворен достъп до видео лектории, курсове и упражнения.

„ Проекти като този са единственият вариант за изграждане на капацитет и кадри за това и след 10 години Пловдив да е в основата на културната карта в страната. За „Пловдив 2019” ще е изключително важно участието на целия културен сектор в процеса, за да привлечем 10-те изгряващи звезди в културния мениджмънт. Те ще се избират на принципа на отворените покани. Ние задаваме рамката и за партньорските организации от другите страни. Желаещите могат да кандидатстват със CV, но и ще трябва да решат конкретен културен казус”, допълни Виктор Янков.

„Благодаря на целия екип на Фондацията, тъй като апликацията е много обемна- над 200 страници. Доказахме, че имаме устойчиви партньори. Това е наследството от „Пловдив 2019”- изключително сериозна контактна мрежа, която ще продължи да работи и за напред”, каза изпълнителният директор на Фондацията Кирил Велчев.

Онлайн в пресконференцията се включи и проф. Леони Ходкиевич от Университет Виена.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…