Етноси, студенти, ученици и многобройни гости се включиха в емоционален празник за Международният ден на майчиния език в Пловдив - ГАЛЕРИЯ 

За пета, поредна година Българско-турският литературен клуб – Пловдив, с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив и на Община Пловдив, организира общоградски празник, посветен на Международния ден на майчиния език – 21 февруари. Темата тази година бе „Пословици и поговорки от цял свят“. Предавани от поколение на поколение, много от пословиците и поговорките се срещат в различните езици, носейки сходно послание. Тези крилати изрази – анонимни и осветени от опита на поколенията, са образец за наблюдателност и здрав смисъл и това е мотивът в избора на темата през 2022 година.

Чуждестранни студенти от всички краища на света, избрали да учат в Пловдив, почетните консули в града под тепетата, представители на различните общности в града, ученици от езикови гимназии се включиха в честването, а в препълнената зала на Културен център „Тракарт“ в подлез Археологически, прозвучаха пословици и поговорки на 25 езика.

Водещи на празника бяха Николай Райшинов и Диляна Лукова. В ролята на своеобразен модератор на вечерта бе и зам.-председателят на УС на Българско-турският литературен клуб и секретар на Клуба на консулите Шенар Бахар, която с микрофон в ръка предоставяше думата на хора от публиката, които споделиха любими поговорки. Цялото събитие бе придружавано и от жестомимичен превод.

Сред гостите на събитието бяха генералният консул на Република Турция в Пловдив г-н Корхан Кюнгерю, председател на Клуба на консулите в Пловдив, председателят на Общински съвет – Пловдив – инж. Александър Държиков, заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов, заместник областните управители Лъчезар Бакърджиев и Николай Василев, кметът на район Източен - Иван Стоянов, заместник-кметът на „Тракия“ - Веселина Стоянова, общински съветници, председателят на ОЕ “Шалом“ Пловдив - инж. Светлозар Калев, Мариана Имреорова – председател на организацията на украинската общност в града, Олга Атанасова – председател на руската общност, Ахмед Пехливан - председател на джамийското настоятелство на Джумая джамия, Теофана Брадинска, директор на Алианс Франсез в Пловдив и други. Клубът на консулите в Пловдив бе представен от д-р Мариана Чолакова – почетен консул на Германия в Пловдив, Елена Георгиева – почетен консул на Сан Марино, Анастасия Солакова – почетен консул на Сърбия. В клуба членуват още почетните консули на Италия, Албания, Чехия, Русия, Украйна и Молдова.

Празникът откриха генералният консул на Турция в Пловдив г-н Корхан Кюнгерю и заместник-кметът Пламен Панов, които отправиха приветствие към организаторите, участниците и гостите и споделиха своето удовлетворение от факта, че точно в Пловдив за 5-ти път, Българско-турският литературен клуб отбелязва този важен ден, насърчаващ многоезичието и културното разнообразие.

Още за празника и галерии със снимки може да видите ТУК

1 comment

 • Comment Link Davina Claire Davina Claire Мар 02, 2022

  Здравейте дами и господа; Имате ли нужда от бърз заем в рамките на 24 до 48 часа? Ако отговорът ви е да, ще ви посъветвам да кандидатствате за заем с Novelty Finance.

  Казвам се Давина Клер, аз съм финансов служител и също така съм финансов консултант. Забелязах, че на много хора им е толкова трудно да получат заем от банки или други финансови институции поради висока лихва, недостатъчно обезпечение, съотношение дълг/доход, нисък кредитен рейтинг или други причини. Тук съм, за да препоръчам на всеки, който търси заем, да се свърже с Novelty Finance за заем при много нисък лихвен процент от 3%. Те са надеждна и надеждна кредитна компания и можете да работите с тях. Можете да се свържете с тях по имейл: noveltyfinances@gmail.com ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация.

  NOVELTY FINANCE предоставя решения за финансиране. Предлагат всички видове кредитни услуги (личен заем, бизнес заем и много други). Те предлагат гъвкави и множество опции за заем, включително обезпечени и необезпечени заеми, дългосрочни и краткосрочни заеми, които са съобразени с вашите финансови нужди.

  Какво получавате, когато кандидатствате с Novelty Finance:
  √ Незабавен достъп до вашите средства след одобрение.
  √ Конкурентни лихвени проценти (3% годишно)
  √ Гъвкави условия за погасяване
  √ Възможност за по-бързо изплащане на заема
  √ Лесно одобрение, ако имате нужда от допълнителни средства
  √ Няма да бързате да връщате заема, ще ви се даде време да започнете изплащането на заема.
  √ Без скрити такси

  Как да кандидатствам:
  Кандидатстването за кредит е бързо и лесно!
  Ако се интересувате от кандидатстване за заем с Novelty Finance и се нуждаете от повече информация относно офертата за заем, трябва да ИЗПРАТЕТЕ ИМЕЙЛ на (noveltyfinances@gmail.com) ИЛИ да изпратите съобщение на WhatsApp чрез +447915601531 за повече информация и устни брифинги. Прилагат се правила и условия.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…