Българите са покръстени първи от всички народи от ап. Андрей Първозвани. 20 века по-късно в Епископската базилика на Филипопол в Пловдив, издателство „Нитон“ представя най-голямата книга, правена в България досега – „Славейковата Библия“, включена в специална изложба по повод 150 години Българска Екзархия, 150 години от първото издание на цялостния превод на новобългарски на Светото Писание и 150 години Избор на Екзарх.

Централният експонат в изложбата е специално изработено уникално бутиково копие на „Славейковата Библия“ – най-голямата издавана за всички времена до момента книга в България. Тя е с размери 52х72х14 см и тегло 33 кг.  Целта за нейната изработка е да се почетат както юбилейните годишнини от народностното, верско, културно осъзнаване и възрастване на българския народ, така и на 200-годишнината от първите стъпки по библейски превод на съвременен български език, направени през 1822 г.

Шедьовърът може да се види в Епископската базилика на Филипопол до 10 април 2022 г.

Мястото съвсем не е избрано случайно! Епископската базилика на Филипопол, античният предшественик на днешния Пловдив, е най-голямата раннохристиянска църква в страната. Открита при разкопките монета на император Лициний (308-324) дава основание на хипотезата, че базиликата е сред първите, построени в Римската империя след легализирането на християнството през 313 г. Размерите, украсата и централното разположение на църквата в близост до форума на античния град свидетелстват за голямата и влиятелна християнска общност във Филипопол.

„Вътрешността ѝ била украсена с колони с капители с християнски символи, стенописи и пищни мозаечни подове. Мозайките са и най-добре запазената част от сградата. Правени са на три етапа, образуват два пласта и имат обща площ от 2000 кв.м. Църквата била сърцето на християнския живот в града между IV и VI в. преди да бъде разрушена и изоставена, може би в резултат на силно земетресение. Но историята на мястото е много по-богата и обхваща поне 12 века. Епископската базилика на античния Филипопол заема централно място и в съвременен Пловдив. Тя е в близост до централния площад и католическата катедрала „Св. Лудвиг“ – един вечен пример за приемствеността на духовните идеи, които се предават от поколение на поколение през вековете“, коментира доц. Елена Кантарева – Дечева, и.д.директор на ОИ „Старинен Пловдив“, която ръководи и реставрацията на Епископската базилика.

Изложбата „Век и половина църковна независимост“ се провежда под патронажа на Община Пловдив и със съдействието на Общински институт „Старинен Пловдив“.

Тя  включва екземпляри от книжни продукти на издателство „Нитон“, свързани с българската история. Това са юбилейното фототипно издание на „Славейковата Библия”, издадено през 2021 г., в научният коментар към което са публикувани основните фототабла от проекта „150 години Българска екзархия“, изпълнен през 2020 година в сътрудничество на Пловдивски граждански клуб и Културен център – музей „Тракарт“. В рамките на настоящата изложба са изложени избрани акценти от тях, които можете да видите в Епископската базилика на Филипопол. Кураторски проект: Студио „Нитон” с консултант д-р Петър Граматиков.

На официалната страница на „Нитон“ https://artniton.com можете да разгледате и да изтеглите специалната брошура по този повод. Брошурата е 32 страници, двуезична – на български и английски език, с подробна информация за изложбата.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…