В първия ден на пролетта, на 21 март 2022 г. в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив, Факултет „Изобразителни изкуства“, Катедра „Изящни изкуства“ се състоя публичната защита за придобиване на образователна и научна степен "Доктор" на Елена Кантарева-Дечева.

Неин научен ръководител стана проф. д-р Галина Лардева .

Темата на дисертационния труд на доц. Елена Кантарева – Дечева, с който тя се яви на защитата, съвсем естествено бе на тема  "Подови мозайки от Епископската базилика на Филипопол - технология и техника, състояние, проблеми, реставрация".  Тя е автор и реставратор на десетки икони, стенописи и мозайки, преподавател по технология и техника на живописта и стенописта, посветила е живота си на опазването на културното наследство, но „златните букви“ в нейната биография ще са завинаги свързани с Епископската базилика на Филипопол, чиято реставрация тя ръководи от първия до последния ден.

Дисертационният труд на Елена Кантарева-Дечева съдържа 176 страници, структурирани в увод, изложение в пет глави, заключение, приноси, списък на публикации и библиография. В текста на труда са вместени 130 илюстрации, от които 126 цветни и 4 черно-бели. Използваната литература включва 83 заглавия, от които 17 на български език и 66 чуждоезични, в това число 32 книги, 41 публикации в сборници с доклади от научни конференции и 10 статии от периодичния печат.

Защитата се проведе в открито заседание на научното жури в състав: доц. д-р Александър Гьошев, доц. д-р Димитър Воденичаров, проф. д-р Владимир Аврамов, проф. д-р Даниела Маркова и доц. д-р Ива Досева.

„Приемете моите, и на екипа на отдел „Култура, археология и културно наследство“, сърдечни поздрави и благопожелания по този важен повод!  Поздравявам Ви за успеха, за блестящата защита. Поздравявам Ви  за това, че отдавате ежедневно труда си, времето, усилията и сърцето си на Стария град, за да поддържате живи паметта и интереса към древната и богата история на Пловдив.  Със сигурност е голяма отговорност да работиш с възрожденски ентусиазъм, въпреки трудностите и предизвикателствата в името на културно – историческото наследство на Пловдив и България. Това е мисия, достойна за уважение. Благодаря Ви!“, написа Пламен Панов – заместник-кмет по култура до доц. д-р Кантарева по повод защитата.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…