Ще видим как експонатите оживяват, ще имаме достъп до допълнителна информация за експозициите, ще сме свързани с другите културни институти по света, а децата ще учат с игрови елементи в среда, в която няма игрови контекст

Вижте какви ще са новостите 

Нов проект обединява музеите в Пловдив в мисия за представяне на културно наследство, която не се е случвала досега в България - „Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“. С него Културните институции в Пловдив #ЗАЕДНО стават по-модерни, благодарение на спечелено безвъзмездно финансиране в размер на 781 550 лева по Норвежката програма. той бе представен днес на пресконференция в Общината от кметът на Пловдив Здравко Димитров, заместник-кметът с ресор култура, археология и туризъм Пламен Панов и директорите на включените институции, които представиха информация за това какво предстои да се случи по проекта в рамките на 20 месеца.

В Регионалния исторически музей в Пловдив, предстои реновиране на зала „Съединение“, един от най-значимите културни центрове в града, в който годишно се случват около 150 събития – изложби, концерти, книги и други. В проекта институцията ще включи четирите свои постоянни експозиции в различните сгради, разказа директорът му д-р Стефан Шивачев.

За Археологическия музей в проекта е заложена немалка сума за климатизация на книгохранилището, в което се съхраняват над 30 хил. тома, комплектовани в продължение на 140 г. По проекта ще се извърши също реновиране и промяна на осветлението, ще стане по-икономично и по–художествено издържано, съобщи директорът му доц. д-р Костадин Кисьов. Добавената реалност, напр. в експозиция Панагюрско съкровище, ще включва автентичен разказ на откривателите, автентични снимки и най-интересните факти.

Идеята е в приложението с добавена реалност да бъде интегриран и проектът по възстановката на фриза, по който РАМ-Пловдив и други археологически музеи в България работят от доста време. В рамките му учените са открили, че всички мраморни артефакти от Римската епоха са били допълнително оцветени. "Тези бели статуи, които днес виждаме изложени в музея, не са били бели. Интергирането на двата проекта ще даде възможност да бъдат показани във всичките им автентични цветове. Тоест втози случай проектът, тук ще бъде включен с надграждане", разкри доц. Кисьов.

В НБ „Иван Вазов“ дейностите са свързани изключително с надграждане на дигитализацията, не са заложени ремонти, поясни ръководителят ѝ Димитър Минев. За втори път музеите в Пловдив работят заедно в толкова мащабен проект, традицията продължава. В интерактивното надграждане по предишния, НБ Иван Вазов ще бъде основно донор на съдържание – проверено, истинско. Ще се включи в приложението с всички съвременни възможности, които заедно с другите институции в координация, заедно ще представят многоликата история на Пловдив.

Дейностите по проекта в Етнографския музей са насочени изцяло към новата сграда, наречена База 2 на ул. "Съборна". Там ще бъде направена подобаваща експозиция и обучителен център за ученици, съобщи директорът на РЕМ доц. д-р Ангел Янков. Ще бъдат поставени витрини, ще има интерактивен център за децата. Участието в настоящия проект позволява на музея да се движи много по-скоростно във времето за реализация на задачите. Интерактивна карта на етнографските области ще бъде една от новите атракции, както и добавената реалност в няколко от залите.

В Природонаучния музей също ще бъдат реализирани дейности, свързани основно с възможностите на приложението. "Интерактивността ще е свързана с три направления - редки видове, защитени видове и най-атрактивни видове от богатите експозиции в музея", само толкова издаде гл. ас. д-р Огнян Тодоров.

ОИ „Старинен Пловдив“ участва с по два обекта в две направления, свързани с мобилното приложение. Първата посока са къщите – музей на Златю Бояджиев и на Димитър Киров. Акцентът е представяне на тяхното творчество по съвременен начин.

"Добавената реалност към картините ще съдържа аудио текст, разширена реалност, връзка с други музеи, допълваща информация, разработена по съвременен и увлекателен начин. Втората посока са мозайките – с обектите Епископска базилика на Филипопол и Малката базилика. И двата обекта имат базата, над която ще се надгражда още", поясни доц. д-р Елена Кантарева-Дечева.

Градската художествена галерия на Пловдив участва с два обекта, с реновирана и обновена материална база. Постоянната експозиция, която ще отвори врати на 15 април след ремонта, и Иконната галерия. "Надграждането е насочено към комфорта на посетителите в две направления - при груповите посещения – от една страна, а от друга-индивидуалното общуване с изкуството. Целта е да се приобщава публиката от най-ранна възраст. Ще бъдат монтирани нови информационни станции, които спомагат за по-лесно общуване, но и за образование. А голямата цел на ГХГ е в контекста на историята на българското и пловдивското изобразително изкуство да се направи връзката с европейското. За целта са направени допитвания с няколко европейски музея, които са дали вече съгласие за ползване на техни изображения. Така например, ако се разглеждат картини на български импресионисти, да се направи връзка и с примери от Европа", разкри директорът на ГХГ Красимир Линков.

Единното приложение, което ще свързва музеите ще е чисто ново, разработено специално за Пловдив по дадено задание. Директорите на седемте институции, включени в проекта, изказаха огромна благодарност на община Пловдив и на екипа, разработил проекта, като не скриха удовлетворението си, че такова обединение на културни институции, каквото се случва в Пловдив, не се е случвало в България.

„Заедно“-то е по-живо от всякога. Еманацията през 2019 година на този слоган, днес се надгражда с проект, който ще изведе нашите музеи като водещи в страната и ще допринесе градът ни да става още по-привлекателна дестинация“, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Той припомни, че музеите в Пловдив разполагат с добър сграден фонд, развиват богата дейност, а общината всяка година влага средства за тях. Настоящият проект е насочен най-общо в дейности на три нива. Първото е свързано с дигитализиране и рехабилитиране на пространства. Второто е свързано с развитието на предприемачески план на база анализи по много показатели. Ще бъде изготвена дигитална стратегия за развитие на публики в музеите. Ще бъдат назначени двама външни експерти, чиято работа в областта на маркетинга ще задава рекламни политики и политики за представяне на наследството. Третото ниво, акцентът, е разработването на единно приложение. Чрез него посетителят, влизайки в музея с таблет, ще види как експонатите оживяват, ще дава допълнителна информация за експозицията, ще прави връзка с другите музеи.

Основно се залага на „геймификация“ – включване на игрови елементи в среда, в която няма игрови контекст. Така се подобрява изживяването, а единната рамка позволява пренасочването към други обекти/музеи, за да се получат повече интересни детайли, да бъде интересно за детската аудитория, да се постига различно и разнообразно преживяване всеки път, когато се посещава музея. Заместник-кметът посочи, че в следващите дни предстои подписването на договора, както е по процедура, екип от общината ще управлява изпълнението на проекта, с активното участие на експерти от 7-те музея.

 

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…