С престижно отличие се завърнаха учениците от 11 а клас на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив, с преподавател и художествен ръководител - Роберт Попов, от тазгодишното издание на Международен фестивал на анимационния филм „Златен кукер" 2022 в София. Талантливите млади аниматори от гимназията спечелиха Специалната награда от директора на фестивала -Надежда Славова, която е и председател на Българската асоциация на независимите художници и аниматори (БАНХА) „Пройко Пройков“.

13-ото издание на Международния фестивал на анимационния филм "Златен кукер - София" започна на 25-и и продължи до 29 май 2022 г. Домакин на събитието бе НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов". Темата на фестивала тази година беше “Чрез изкуство и образование към един по-добър и екологичен свят".

МФАФ "Златен кукер - София" стартира през 2010 г в гр. София и е първият фестивал на анимацията в България от новия век. Той веднага е признат от филмовите критици и цялата филмова общност като изключително успешен. Провежда се всяка пролет през май и подкрепя младите аниматори и студенти по анимация. Фестивалът има конкурсен и информативен характер, с важна цел – обучение на младите аниматори с провеждане на майсторски класове и анимационни работилници. Той е мост между младите професионалисти от цял свят.

На Фестивала ежегодно се връчват 10 награди. Провежда се и национален конкурс за най-добър български анимационен филм. Гран При е "Златен кукер", а Специалната награда е на името на великия наш аниматор Пройко Пройков, патрон на БАНХА.

Тази година в програмата бяха включени изложби, анимационни работилници, майсторски класове, както и селекция от 120 филма (избрани от 2700) от 98 страни. Специален гост и председател на журито бе световноизвестният аниматор и член на Холивудската академия Хуан Пабло Сарамея. Преди да получи своя "Оскар" за филма "Луминарис", той беше жури на второто издание на фестивала "Златен кукер".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…