Рима Пипоян е хореографка, режисьорка и танцова изпълнителка от Армения. През октомври тя е в Пловдив в рамките на програма Context AiR на Община Пловдив.

 

По време на творческия си престой в Пловдив Рима Пипоян работи по нов танцов спектакъл в участието на местни и чуждестранни изпълнители, които пристигнаха в града, за да имат възможността да работят с нея. Премиерата на спектакъла „Chaconne in “K” existence“, по който Рима и международните танцьори работят в момента, предстои на 2 ноември 2022 г. в Камерна зала на Драматичен театър – Пловдив. Музиката е специално създадена за него от арменския композитор Сергей Умроян. В програмата е и авторският моноспектакъл на Рима Пипоян „Жена преди вземане на решение“.

 

Рима Пипоян е един от пионерите на модерния балет и съвременния танц в Армения. Нейни хореографски творби са представяни в различни градове в цял свят. Била е резидентен артист като хореограф в Берлин в Akademie Der Kunste през

 

2016-2017 г., във Венеция в La Biennalle di Venezia през 2019 г., в Брюксел във Villa

 

Empain през 2021 г. В момента Рима следва докторска степен по изкуство и пише

 

книга за модерния танц. Поставя успешно множество хореографски пиеси и

 

пълнометражни спектакли. Нейният моноспектакъл „Жена преди вземане на решение” в нейна интерпретация е представян на реномирани фестивали и конкурси по света и е отличен с множество награди.

 

През 2020 г. тя прави късометражния танцов филм YEL, който печели 4 награди като най-добър танцов филм и има над 15 официални селекции на известни филмови фестивали по целия свят.

 

От 2020 г. Рима Пипоян е ръководител на катедрата по модерен танц в Държавния хореографски колеж в Ереван, създаден по нейна инициатива. Работи като преподавател по модерни танци в Арменския държавен педагогически университет от 2018 г.

 

През октомври 2022 г. освен работата си по новия спектакъл в Пловдив Рима организира и няколко специализирани творчески класове за студентите по танц в АМТИИ.

 

Разгледайте по-подробно нейната практика тук: https://rimapipoyan.com/

 

Местата за премиерата на Рима Пипоян в Пловдив са ограничени. Записванията са на касата на Драматичен театър – Пловдив.

 

Партньори на CONTEXT AiR в реализацията на проекта са Сцена DERIDA, Фондация „Зингер-Захариев“ и ONE DANCE WEEK.

 

30 comments

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…