Ново магазинче в подножието на Стария Пловдив сепва минувачите, дочули непознати звуци в близост. Вареня Гагова все преподрежда инструментите и понеже обича музиката им, току ги кара да засвирят.

 

Магазинът „Gandharva Loka“ – The world music store заживя отпреди месец в близост до паркинга под църквата „Света Богородица“.

 

В него са събрани инструменти от Южна Америка до Източна Азия, от Африка до Канада, и, разбира се, от Австралия до Европа.

 

„Няма друг такъв магазин в Пловдив. Не, какво говоря? Няма такъв магазин в България и на Балканския полуостров“, твърди Вареня. Тя е доставила инструментите от централни европейски складове, които гарантират за тяхната оригиналност и автентична изработка.

 

Тук се виждат африканските барабани джембе, маракаси от Перу, пеещи непалски купи, океански барабан, чиито звуци наподобяват прибоите на вълни, обикновени дайрета и необикновени флейти за нос. Ударен веднъж и силно, китайският гонг ехти по улицата нагоре и се връща обратно, събуждайки улисаните в грижи пловдивчани.

 

Стоманеният барабан Хандпенс издава музика, която потапя слушателите в медитативно състояние.

 

Духовият диджериду на австралийските аборигени, дълъг над 1,50 метра, си чака своя свирач.

 

Китайският струнен гудженг потапя в изкуството на Поднебесната империя.  

 

Всеки малък или по-голям инструмент, струнен, духов или ударен, си има свой глас, който идва от древността.

 

 

В стаята на музиката има отделен рафт за деца със звънтящи палячовци, свирки с мучене на крави и с птичи крясъци, металофони, дървени ксилофони.

 

Дори и без да пазаруват, пловдивчани свикнаха да се отбиват в новото магазинче на ул. „Съборна“, за да се заредят с музиката на света и да си тръгнат с нея до следващото посещение.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

КОНТАКТИ: redactor@kapana.bg; reklama@kapana.bg


Всички мнения и твърдения, изразени в това или във всяко друго издание на Фондация „Отец Паисий 36“, са такива на техния автор и/или издател и не отразяват непременно възгледите на Фондация „Америка за България“ или на нейните директори, служители или представители.

We use cookies to improve our website. By continuing to use this website, you are giving consent to cookies being used. More details…